Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: България има потенциал да се превърне в една от водещите държави за замяна на природния газ с водород

свали снимката

"България има всички предпоставки да се превърне в една от водещите държави, които могат да заменят природния газ с водород като енергиен източник". Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". Участниците във форума обсъждаха последствията за България от войната в Украйна в различни сектори на икономиката.

По думите на министър Николов, в България вече има компании, които технологично могат да заменят природния газ с водород, а и страната ни е богата на водни ресурси. Това са фактори, които благоприятстват по-широкото навлизане на новия вид гориво в средносрочен план. Проблемът тук е по-скоро свързан с транспорта, а не с производството и консумацията му, уточни Николов.

Прогнозата на енергийния министър бе направена в контекста на общоевропейските мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия, вследствие на войната в Украйна.

Министър Николов осветли пред участниците във форума основните моменти от плана на страната ни за намаляване на енергийната ни зависимост само от един източник. "Като държава ние се намираме на място, на което има възможност да използваме различни алтернативни трасета за доставки", подчерта енергийният министър. По неговите думи, инфраструктурата ни позволява сериозна свързаност с всички съседни държави, включително и за доставка на втечнен природен газ. Така България има възможност да получава това гориво от различни дестинации, включително Гърция и Турция. Транспортните разходи при доставка на втечнен природен газ са високи и това затруднява обосноваването на конкретни икономически решения в тази посока. За потенциално намаляване на тези разходи се водят разговори с Румъния и Гърция за евентуални общи доставки. "Част от срещите, които проведох в САЩ, също бяха свързани с перспективата за закупуване на втечнен природен газ", припомни енергийният министър.

Той съобщи, че към момента няма никакви нарушения по дългосрочния ни договор с "Газпром експорт" за доставка на природен газ, който е в сила до края на годината. В допълнение, България прави опити да използва в пълнота договора с Азербайджан, въпреки подписания анекс за отказ от голямо количество от него. Пълното количество от 1 млрд. куб. м. природен газ осигурява около 30% от вътрешната консумация в страната.

След дългогодишно забавяне, правителството полага изключителни усилия за завършване на междусистемната връзка Гърция – България, акцентира министър Николов. Той изрази увереността си, че тази инфраструктура ще бъде използвана активно през следващия отоплителен сезон.

Пред участниците във форума енергийният министър подчерта, че продължава обследването на всички възможни механизми за оптимизиране на разходите за газ на страната и увеличаване на енергийната независимост.

 

отпечатай тази страница