Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: България е най-добрата дестинация за инвестиции във ВЕИ

свали снимката

Най-доброто за всяка електроенергийна система в условия на трансформация е да разполага с текущи мощности, за да може да бъде балансиран преходът и това да става максимално ефективно. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците във форума на регионалната платформа Re-Source Southeast Hub. Той подчерта, че т.нар. зелена и кафява енергия не трябва да се противопоставят, защото не могат една без друга. На свързаните пазари в ЕС преходът няма да се случи, ако Европа не провежда адекватна и планирана политика в сектора. В дефицитен регион като Югоизточна Европа единственият балансьор, който изнася постоянно електроенергия, е България, а системата е ориентирана така, че съседните държави до голяма степен зависят от страната ни.

Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности. Въглеродните емисии могат да бъдат улавяни и ползвани за различни цели и материали. Когато се премахва част от функцията на предлагането, това води до по-високи цени, обърна внимание Александър Николов. Той акцентира също, че България е част от един отворен пазар и е много важно не само как се произвежда, но и къде се консумира електричеството. Ако продължават да ни сочат, особено Маришкия басейн, като замърсителя на Европа, да не забравяме, че въглеродните емисии нямат паспорт. В условия на трансформация,  инфлационна среда и война в близост до нас е крайно необходимо да се влезе в дълбочина на тези въпроси, тъй като енергетиката е основа за цялата икономика и изключително важна за всеки човек. Само с участието на всички сектори и заедно можем да направим този преход най-ефективно, обобщи министър Николов.

По думите му в момента, ако се сравни България с която и да е друга държава в ЕС, ние сме най-добрата дестинация за инвестиции във ВЕИ мощности, имайки предвид данъчна и осигурителна тежест, първоначални разходи за земя и за доставка и т.н. Същевременно у нас доходността е в пъти по-голяма в сравнение с други държави в тази сфера.

Министър Николов изрази съжаление, че през годините твърде малко хора са оценявали как стоим на пазара на възобновяемите източници и колко ефективен може да е той, а вместо това са се създавали пречки. Нека гледаме в пълнота на този процес, защото изграждането на нови мощности още в самото начало води до зависимост от материали, доставки и т.н. Трудният въпрос е дали искаме да заменим една държава като Русия с друга, която е производител на такива материали.

Другият сложен въпрос е, когато системата започне да се балансира с нови продукти като т.нар. батерии, какво се случва с остатъчния продукт. За никого не е полезно да се изключват трудните въпроси, защото те създават предизвикателства за технологиите, категоричен бе министърът.

 

 

отпечатай тази страница