Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Малинов разговаря с посланиците на Азербайджан и Германия

Министър Малинов разговаря с посланиците на Азербайджан и Германия свали снимката

Енергийният министър Владимир Малинов и посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество. „Като стратегически партньор на България Азербайджан заема водещо място за гарантиране на диверсификацията на доставките на природен газ и за повишаването на енергийната сигурност в региона“, подчерта министър Малинов. „Значим е потенциалът за сътрудничеството между страните във връзка с енергийните споразумения между Европейския съюз и Република Азербайджан. Разчитаме партньорството ни да продължи като развием потенциала за доставка на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към България и региона“, каза министър Малинов. Посланикът на Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейнов заяви от своя страна, че в момента България има ролята на стратегически център, през който се транспортира природен газ за региона. Двамата отбелязаха и нарастващата роля на азерския природен газ след потенциалното прекратяване на транспортирането на руски природен газ през украинска територия.

Сред темите на разговора с посланик Хюсейнов бе и проектът за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море. По думите на енергийния министър Малинов инициативата би могла да се използва за пренос на зелена енергия като по този начин ще се допринесе и за укрепването на енергийната сигурност.

Министър Малинов и Н. Пр. Ирене Планк, посланик на Федерална Република Германия в България, отбелязаха стратегическото партньорство между страните и очертаха теми от общ интерес, в рамките на които то може да се задълбочи. Енергийният министър акцентира върху плановете на българската страна за запазване и развитие капацитета на ядрената енергетика. „Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е сред водещите приоритети на правителството. Приветстваме потенциалното участие на всяка чуждестранна компания с опит в дейностите по реализация на проекта при стриктно спазване на всички изисквания за безопасност“, допълни Малинов.

Посланик Планк запозна министър Малинов с развитието на пазара на втечнен природен газ в Германия. Те се обединиха около това да се задълбочи сътрудничеството между страните в процеса по осигуряване на необходимите за Европа количества природен газ след очакваното прекратяване на преноса на руски природен газ през Украйна.

Двамата обсъдиха и възможността да се представи потенциалът на региона на Стара Загора пред чуждестранните инвеститори с цел запазване на неговата стабилност. „Поетапното преминаване към енергийна трансформация ще гарантира запазване на експертния капацитет на комплекса „Марица-изток“, подчерта Малинов.

 

отпечатай тази страница