Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков: От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията

свали снимката

От днес започва практическото прилагане на програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията, която бе приета от правителството на 26 октомври и променена на 6 ноември. Това каза на брифинг в Министерството на енергетиката ресорният министър Андрей Живков. Той и неговият екип обявиха пред журналисти започналото подписване на договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Министерството на енергетиката сключи първите договори с ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, ЕСО ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, Енерго про, ЧЕЗ и ЕВН. До края на седмицата предстои да се подпишат споразумения с общо 67 доставчици, което ще гарантира компенсирането на всички небитови крайни клиенти.

Това е поредната стъпка, която предприе правителството в помощ на бизнеса заради високите цени на електроенергията, акцентира министър Живков. Той припомни вече влязлата в сила методика за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, благодарение на което тези цени са намалени с до 30 лв/мвтч, както и отмяната на застраховките като вид обезпечение при търговията на борсата.  

По програмата за компенсиране сметките на общо около 630 хил. фирми ще бъдат намалени с по 110 лв/мвтч използвана електроенергия. Тъй като сроковете за фактуриране на различните дружества е различен, преди дни правителството промени програмата, давайки възможност на министъра на енергетиката да определя в типовия договор, сключен с доставчиците, различни дати за предоставяне на заявления, за получаване на необходимата информация от фонд "Сигурност на електроенергийната система" и за възстановяване на получената компенсация от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промените в програмата предвиждат също възможност фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между МЕ и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането. Така гарантираме, че помощта ще достигне до всички небитови крайни клиенти и всички ще имат възможност да се възползват от компенсациите, коментира министър Живков.

Реалните разплащания по програмата ще стартират след одобрение на помощта от Европейската комисия. Имаме уверения, че това ще се случи в рамките на няколко дни, така, както е било и в други държави, поясни енергийният министър.

 

 

 
отпечатай тази страница