Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: Регулираният пазар на електроенергия да продължи максимално дълго

свали снимката

Министърът на енергетиката представи проект на мерки за справяне с високите цени

Искаме регулираният пазар на електричество да продължи максимално дълго. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, който представи мерки за справяне с предизвикателствата, предизвикани от високите енергийни цени. Той подчерта, че все още се правят различни симулации и изчисления за средното потребление на битовите потребители през различните месеци, като крайната цел е разходите за отопление, независимо от вида енергия, да бъдат приблизително еднакви. Министерството на енергетиката ще предложи битовите потребители да заплащат използваната от тях електроенергия по регулирани цени в рамките на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електроенергията да се заплаща по пазарни цени. По думите на министър Христов, планът е новите две тарифи да започнат да действат от 1 януари 2023 г. Прагът от 800 квтч ще важи за зимния сезон, а за останалите месеци той ще бъде 300 квтч. Тези стойности покриват нормалното месечно потребление на над 90% от домакинствата. По-скоро целта е да бъде въведена справедливост и потребителите, които отопляват басейни и сауни, да не бъдат приравнявани към клиентите, които имат нужда от защитени по-ниски цени, стана ясно от думите на енергийния министър.

При компенсирането на бизнеса ще бъде въведен диференциран подход, като в по-голяма степен ще бъдат компенсирани компаниите, които са въвели енергоспестяващи мерки и са намалили потреблението си в пиковите часове.

Изцяло в синхрон с Регламента на ЕС за справяне с високите енергийни цени, приет на 6 октомври 2022 г., е и следващото предложение на служебното правителство – занапред всички участници на енергийния пазар, а не само държавните дружества, да правят вноски във фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Тази мярка ще действа от 1 декември до 30 юни 2023 г., поясни енергийният министър. Това е временно решение, породено от необходимостта за справяне с кризата, предизвикана от външни за България фактори.

Министър Христов коментира и темата с доставката на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. По думите му с решение на предишното правителство са били блокирани възможностите за диверсификация, пазарни принципи и прозрачност, като акцентът е бил само върху една компания. Нещо повече – дори и тя не е имало как да осигури гориво, тъй като все още няма лиценз за това. Той обясни, че в рамките на БЕХ вече е създадена работна група, която се занимава с всички въпроси. В нея участват български и признати международни експерти, за да се осигури най-високо ниво на експертиза, прозрачност и безпристрастност.

отпечатай тази страница