Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: При потенциален арбитраж с "Газпром експорт" има вероятност да загубим многоцифрена сума

свали снимката

Ситуацията е ясна: имаме договор с "Газпром експорт" за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума. Това обясни министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти, след като проведе работна среща за проверка на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България. В срещата участваха фирмата-строител "Авакс", ICGB, "Булгартрансгаз", МОСВ и ДНСК.  

Министър Христов подчерта, че последното, от което има нужда страната в момента, е да се водят дела, потенциалният изход от които би бил негативен за нас. Преди дни синдикални и работодателски организации ни увериха, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност, подчерта енергийният министър. По неговите думи, след направена симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с "Газпром експорт" се вижда, че този газ е следващият най-евтин след азербайджанския. Министърът посочи за сравнение двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром".

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител – независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, изтъкна министърът на енергетиката. Той не изключи възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако правителството успее да договори природен газ на приемливи цени от други източници, такива доставки ще бъдат договорени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

По отношение на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България, инспекцията констатира силна мобилизация и добра координация между екипите, отговорни за цялостното завършване на обекта. Няма изоставане спрямо графика, представен преди дни. През следващата седмица по покана на министър Христов се очаква у нас да пристигнат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също предстои да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта.

отпечатай тази страница