Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Среща на енергийните министри на България и Турция

свали снимката

На 27 юли 2023 г. в гр. Анкара, Република Турция се проведе среща между министъра на енергетиката на България Румен Радев и турския енергиен министър Алпарслан Байрактар. В срещата участваха извънредния и пълномощен посланик на България в Турция Ангел Чолаков, представители на двете министерства, стопански ръководители на държавни енергийни компании от двете страни.

 Коментирано бе доброто сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката, като беше подчертан сериозния потенциал за повишаване на трансграничния пренос на природен газ и електроенергия, както и нови възможности за съвместно сътрудничество, в областта на ВЕИ, водорода и ядрената енергия. Предизвикателствата във връзка с постигането на въглеродна неутралност, енергийната ефективност и трансформацията на енергийния сектор бяха също сред обсъжданите теми.

 Обменени бяха становища във връзка със съществуващите отношения между страните и държавните енергийни дружества, в т.ч. относно доставки на втечнен природен газ, капацитет на газопреносните мрежи и предстоящия пазарен тест, както и търговските обмени на електроенергия. Българската страна подчерта категоричния си ангажимент като пълноправен член на общия европейски енергиен пазар и произтичащите от това задължения при развитието на отношенията си на сътрудничество и добросъседство със страните от региона.

Двете страни постигнаха съгласие за обсъждането на двустранен меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката, който да разшири и надгради вече постигнати взаимно-изгодни договорености.

отпечатай тази страница