Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Кметове благодариха на министъра на енергетиката за бързата реакция по Програма ВЕЕЕЕС, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, 2014-2021

свали снимката

Пет общини подписаха анекси към сключени договори по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност"

 

Ръководствата на пет общини – Русе, Ловеч, Сандански, Велико Търново и Смолян, подписаха днес в Министерството на енергетиката анекси с поискани от тях корекции на договори по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност". Кметовете благодариха за експедитивната работа на министъра и неговия екип, както и за личното му отношение за своевременното оптимизиране на проектите. С направените промени реално ще се ускорят дейностите по програмата и ще се гарантира нейната реализация. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова заяви, че с анексите са направени сериозни крачки към осъществяването на зелените градове. "Това не са популистки, а правилни решения, за да се решат максимално ефективно проблемите на регионите в условия на енергийна криза. Поздравявам ви за бързата реакция", посочи градоначалникът на Русе Пенчо Милков. Зам.-кметът на старата столица Велико Търново, Нейко Генчев допълни, че съвместните усилия по програмата ще продължат, но общината разчита и на собствени сили, за да увеличи ефекта от проектите. Според кмета на община Сандански Атанас Стоянов е много важно да се обединят силите за успешно финализиране на проектите по Програмата, което се насърчава съществено с подписването на допълнителните споразумения към договорите.

Министър Христов поздрави ръководителите на петте общини за тяхната инициативност и споделените проблеми, насочени към оптимизиране на проектите. Той подчерта голямото значение на регионите за развитието на националната енергетика и икономика и призова за пълна мобилизация по финализирането на проектите. Сред най-важните аспекти на това партньорство министърът открои повишаването на енергийната ефективност. По думите му особено ценни са предложенията на общините при изготвяне на законодателните промени, които министерството подготвя за следващия работещ парламент.

Договорите бяха подписани от зам.-министъра на енергетиката Ива Петрова, която е и ръководител на Програмата от страна на министерството.

отпечатай тази страница