Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Полша ще си сътрудничат в мерки за стабилизиране пазара на емисии в ЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе с полския си колега Кшищоф Тхужевски телефонен разговор, чиято основна тема бяха неотдавнашните прекомерни колебания в цените, установени на пазара на въглеродни емисии в ЕС. Разговорът бе в отговор на получено в МЕ писмо от г-н Тхужевски, в което той предлага да се търси общ подход за намиране на бързи адекватни решения за смекчаване на последиците от колебанията в цените на въглеродните емисии.

От страна на полския министър бе отбелязано, че е налице възможност за прилагане на механизма, предвиден в Директивата, която установява схема за търговия с квоти за емисии парникови газове. Този механизъм позволява на Европейската комисия да свика заседание на Комитета по изменение на климата, което да предложи мерки за разрешаване на възникналия проблем.

Министър Петкова отбеляза, че топлоелектрическите централи на въглища в България осигуряват повече от 46% от електроенергията и тяхното нормално функциониране е от ключово значение за енергийната сигурност на България и региона и за конкурентоспособността на българската икономика.

Двамата министри се съгласиха, че сътрудничеството между страните би спомогнало за намиране на трайно решение на въпроса.

отпечатай тази страница