Министър Петкова: Справихме се с предизвикателствата в енергетиката, диверсификацията ще остане в полза на гражданите

Водещ: Здравейте отново, по-малко от два месеца до парламентарния вот. Партиите вече подреждат своите листи. Ще има ли нови лица в ГЕРБ и преговарят ли управляващите и с други формации за общо явяване на изборите, както и в какво състояние ще остави енергетиката това правителство - сега ще разговаряме с министър Теменужка Петкова, която е наш гост тази сутрин. Добро утро!

Теменужка Петкова: Добро утро!

Водещ: Да започнем с изборите. Ще бъдете ли водач на листа?

Теменужка Петкова: Днес приключва процесът по номинации в политическа партия ГЕРБ. Всеки един от членовете на политическа партия ГЕРБ има право да номинира съответно до трима представители, които той смята за достойни да влязат в листата на политическа партия ГЕРБ, така че, след като премине този процес, ще стане ясно.

Водещ: Което означава, че тези хора, които са с най-много номинации, те ще се появят на първите места в листата така ли?

Теменужка Петкова: Цялата тази процедура, свързана с номинациите, ще бъде обект впоследствие на разглеждане от областните структури, след това от ръководните органи на партията, така че идеята е в листите на политическа партия ГЕРБ така, както винаги сме се стремели, да влязат наистина знаещи, можещи, авторитетни хора, хора, на които може да се разчита.

Водещ: Забавя ли се този процес, защото видяхме кои официално са водачите на листи на БСП?

Теменужка Петкова: Както вече споменах, при нас има чисто процедурни етапи, които трябва да бъдат преминати, те са свързани именно с тези номинации. Така че днес е последният ден за номинациите, съвсем скоро ще стане ясно.

Водещ: Това редене на листите, което обяснихте преди малко с края на номинациите включително, е официалният процес. Има ли хора, които неофициално са там и редят листите? Според вашия бивш колега Цветан Цветанов - Горанов и Харизанов редят листите.

Теменужка Петкова: Нашият бивш колега много добре познава механизмите, по които  работи политическа партия ГЕРБ, така че аз се изненадах от това, което спомена, но нещата се случват, така както ви споменах. Абсолютно прозрачно, публично, така че всичко това, което ще стане факт и тези хора, които ще влязат в листите, ще бъдат избрани на този принцип.

Водещ: Вие сте се учудили от неговите думи. Кое друго ви учуди в последните дни, защото имаше много атаки към партия ГЕРБ?

Теменужка Петкова: Аз не спирам да се учудвам на това, което господин Цветанов, с когото сме работили и когото аз уважавам, твърди по отношение на енергийните проекти, особено за разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България. Едни много страшни, неприятни неща, които просто не кореспондират с истината. Това ме удивява. При положение, че, за да се стигне до реализацията на този проект, беше актуализирана енергийната стратегия на България, а тази енергийна стратегия беше актуализирана от българския парламент с огромно мнозинство, без нито един глас против. Аз съм изненадана от тези коментари.

Водещ: А тези коментари навеждат в посока на това, че вие, включително Борисов и Дончев, сте зависими от Русия или поне сте имали такива разговори, преди месец беше този спор, затова се връщам.

Теменужка Петкова: Да, да. Действително неприятни коментари, абсолютно нямащи нищо общо с истината. И премиерът Борисов, и вицепремиерът Дончев, и аз, и всички колеги от правителството, сме работили единствено и само в интерес на българските граждани, в интерес на България. И, знаете ли, много хора говорят различни неща по отношение на проектите, които работим, и разширението на газопреносната инфраструктура, и интерконектора Гърция-България, и участието на България в терминала на Александруполис, и азерският газ, който вече е факт. Нека да си говорят, важното е, че ние успяхме да се справим с всички тези предизвикателства в енергетиката и построеното ще остане, и то ще е в полза на българските граждани десетилетия напред.

Водещ: Надявам се наистина да е в полза на българските граждани. Да изчерпим темата с политиката, за да преминем и към енергийните проекти, защото те също са изключително важни, особено тези, свързани с АЕЦ "Козлодуй". Все пак от думите на Цветанов, затова, че гласуваш за ГЕРБ, а получаваш ДПС?

Теменужка Петкова: Отново неистина, поредна неистина. Вие знаете, политическа партия ГЕРБ никога не е влизала в подобни коалиции, така че - явяваме се на избори или сами, или в коалиция, както беше с предходните избори за Европейския парламент, с нашите партньори от СДС. Ние сме абсолютно открити и ясни, и прогнозируеми.

Водещ: И един ваш също вече бивш партньор можем да го наречем, защото не е част от коалиция "Обединени патриоти", която също пък не съществува  - Волен Сидеров, макар и да ви подкрепя "Атака" в Народното събрание, каза, че социолозите пророкуват вече новата коалиция, която ще е между ГЕРБ и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Теменужка Петкова: Социологията е един добър барометър за това каква е обществената нагласа. Но този, който ще каже кой ще управлява България, е българският народ. Нека да минат изборите, нека българските граждани да дадат своя вот, това е мястото, в което политическите партии се съревновават. Така че хората ще кажат кой ще управлява.

Водещ: Казвате, че не е нужна психоза, честността на изборите е гарантирана. Кой създава тази психоза?

Теменужка Петкова: Различни политически сили, една част парламентарни други извънпарламентарни, се опитват да нагнетяват някакви нагласи и настроения у хората, че едва ли не изборите ще бъдат манипулирани, това е гарантирано. Просто това е отново поредната лъжа, поредната наистина. И аз така и не знам кога са искрени колегите да речем от Българската социалистическа партия дали тогава, когато призовават за много висока избирателна активност, или тогава, когато същите тези хора обясняват на българските граждани, че изборите ще бъдат манипулирани. Едва ли не, ги демотивират и ги отказват от това да упражнят суверенното си право на глас. Аз използвам и ефира на bTV, за да кажа и да призова българските граждани да упражнят своето право на глас, защото техният глас има значение и само това е важно.

Водещ: Добре, ще се върнем към ковид мерките, защото гласуването по време на пандемия със сигурност ще е предизвикателство. Но подписахте миналата седмица споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус". Какво означава този договор?

Теменужка Петкова: Това е един изключително важен договор. Този договор е, така да се каже, вторият и заключителен етап по отношение на процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Това една много важна тема в българската ядрена енергетика. Това е изискване на Европейската агенция по доставките, което България от много години прави всичко възможно да приложи. И сега през последните няколко години, в резултат на много упорита работа, ние успяхме да реализираме успешно първия етап по отношение на този процес. Бяха изготвени технико-икономическите анализи и да пристъпим към втория етап, който е заключителен по отношение на диверсификацията. Оттук нататък предстои компанията "Уестингхаус", заедно с АЕЦ "Козлодуй", да изготви своите анализи на безопасността и да вървим напред към лицензиране на свежото ядрено гориво на Уестингхаус".

Водещ: Кога ще дойдат първите доставки и всъщност може ли да обобщим, безопасно ли е подобно гориво да бъде използвано за АЕЦ "Козлодуй".

Теменужка Петкова: Разбира се, че всички анализи, които се правят и този процес по лицензиране е затова, за да удостовери, че това гориво е абсолютно годно за използване и то по никакъв начин няма да доведе до опасност, свързана с неговото използване и експлоатацията на централата. Това е един дълъг процес, както вече споменах той преминава през различни фази, през различни етапи на изпитване, на анализи. Това, което ние сме подписали като пътна карта с Европейската агенция по доставките към Европейската комисия, е до края на юли 2024 година този процес трябва да е приключил.

Водещ: Трябва ли да питаме Русия за разрешение?

Теменужка Петкова: Не, ние с нашите руски партньори имаме много добър диалог. Те знаят много добре за изискванията, които България трябва да спазва като държава-членка на Европейския съюз, така че там проблем не може да има. Процесът по диверсификация е задължителен за всички, разбира се, ще има търгове. На тези търгове могат да се явят всички производители на такъв тип гориво, което е лицензирано, разбира се, и този, който даде най-добри условия, той ще бъде и доставчик.

Водещ: Руска централа с американско гориво - това за първи път ли ще се случи като комбинация?

Теменужка Петкова: Не. Това е нещо съвсем нормално, обичайно. Няма нищо необичайно в това и сега АЕЦ "Козлодуй", което е руска технология работи със системи за управление на "Уестингхаус", които са наистина едни от най-добрите.

Водещ: Добре, казвате, че ще се проверява тепърва дали е достатъчно безопасно и дали всичко ще изпита този период в посока на това наистина да се запази сигурността и на гражданите, но може да се каже, че се разбива руският монопол с тази сделка, която сключихте сега?

Теменужка Петкова: Принципно целта на диверсификацията особено в енергийната сфера е точно такава. Диверсификацията да гарантира сигурност на доставките, защото, когато имаш един единствен източник на доставка, разбира се, винаги съществува някакъв риск по отношение на сигурността. Така че първата и най-важна задача, свързана с диверсификацията, е да осигурим, да гарантираме сигурността на доставките, и втората най-важна задача е да осигурим конкурентни цени и конкурентни условия, за да бъдат в интерес на българското общество.

Водещ: Като говорим за сигурност в края на януари месец, мисля, че беше 22-ри, Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната ни система. Разбрахте ли тогава какъв е бил проблемът? Включихте се на живо, за да кажете, че това не е авария, но все пак явно е имало някакъв проблем.

Теменужка Петкова: Това е една рутинна технологична операция, която всъщност беше довела до това временно изключване на блока на АЕЦ "Козлодуй". В рамките на същия ден блокът беше вкаран в паралел, така че не е имало нито авария, нито нещо, което да стане повод за притеснение. Агенцията за ядрено регулиране също направи веднага своя проверка и те излязоха със съответно съобщение. Така че, проблем не е имало и българските граждани трябва да бъдат спокойни, че нашата атомна електроцентрала е една от най-сигурните и тя работи по най-високите стандарти за сигурност. Това е доказано и е било обект на много проверки.

Водещ: Затова питаме. Все пак е възникнало нещо като проблем, за да спре Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Много трудно се говори за нещо подобно, за да не се всява страх и у хората, затова питаме в крайна сметка дали е било нещо рутинно, или нещо, което може да ни притеснява.

Теменужка Петкова: Не, няма никакво основание за притеснение. Хората трябва да бъдат спокойни, че нашата атомна електроцентрала е сигурна и надеждна.

Водещ: Трябва ли инвеститорите, които трябваше да изпратят оферти за АЕЦ "Белене" да се притесняват като говорим за притеснение, че този проект вече е зачеркнат и че няма да се случи, и че един или два реактора, каквито имаме в наличност за АЕЦ "Белене", ще отидат просто на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ?

Теменужка Петкова: Аз смятам, че не трябва да има притеснение и не трябва да има драматизъм в тази ситуация. Това, което е важно да знаят българските граждани, е свързано именно с това, че България, и не само в България, ами всяка държава-членка на Европейския съюз, е изправена пред много сериозно предизвикателство с оглед целите, които трябва да постигнем, а именно климатична неутралност до 2050 година на ниво Европейски съюз. Всичко това налага ние да предприемем необходимите мерки, необходимите действия, така че да бъдат адекватни на тази ситуация. От процедурата, която стартира за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" през 2018 година, до настоящия момент, настъпиха някои сериозни промени. На първо място, влезе в сила ОВОС-а по отношение на площадката на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Впоследствие през 2020 година Агенцията за ядрено регулиране одобри площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй" и това всъщност стана причина ние да направим един преглед и анализ по отношение на това има ли техническа пречка някои от реакторите за АЕЦ "Белене", тъй като те са една от технологиите, която е одобрена в рамките на ОВОС- да отиде на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Колегите направиха такъв анализ от гледна точка на техническите възможности. Оказа се, че техническа пречка няма. В момента се прави финансово-икономическият анализ, правен анализ, за да видим как би могъл да се структурира такъв един проект.

Водещ: Но само единият от блоковете отива там? Това означава ли, че трябва да се създаде изцяло нова компания? Такива ли са изискванията - да се казва например АЕЦ "Козлодуй 2"? А това не може ли да бъде включено директно към системата на АЕЦ-а, който имаме сега?

Теменужка Петкова: Ние сме записали много ясно в интегрирания план "Климат-енергетика" на България и в проекта на енергийна стратегия до 2030 с хоризонт до 2050 година, че необходимите и нови ядрени мощности на България са 2000 мегавата. Тоест, ние трябва да търсим вариант и възможност да реализираме това оборудване, което имаме, защото наистина мощностите, които са необходими на България, са именно такива.

Водещ: Тепърва, обаче, трябва ли да търсим позволение от Европейския съюз?

Теменужка Петкова: Европейската комисия е изключително стриктна по отношение спазване на правилата за държавните помощи и в областта на ядрената енергетика. Аналогичен беше случаят и с централата в Унгария "Пакш 2". Там Европейската комисия излезе с ясно становище, че, независимо от предишната централа, която има вече изплатена ядрена мощност, няма как тя да реализира новата ядрена мощност. Беше обособена отделна проектна компания и тя реализира проекта. Така че, оттук нататък, ще имаме и дискусии с Европейската комисия, ако се стигне до този вариант.

Водещ: Това обаче, не е ли ново отлагане, поредно отлагане, за да не се случи нито единият, нито другият проект и накрая просто да разполагаме с два реактора, които може би също ще последват съдбата на предишните, предназначени за площадката АЕЦ "Белене", просто да бъдат продадени и то на неизгодна за нас цена?

Теменужка Петкова: Не. Да продадем оборудването е може би най-лошият вариант.

Водещ: Веднъж вече сме го правили, ние имаме традиция в това.

Теменужка Петкова: Както и вие споменахте, ние вече имаме един такъв негативен опит. Резултатите просто са наистина изключително неприятни с финансови загуби за Националната електрическа компания, това не бива да се допуска. Аз съм уверена, че ще се върви в тази посока, тъй като България има нужда от такава нова ядрена мощност и проектът ще бъде реализиран.

Водещ: Само единият реактор или и двата реактора могат да бъдат поставени там?

Теменужка Петкова: Към настоящия момент ОВОС-ът е само за един реактор на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това, което трябва да се направи оттук нататък, на база на този финансово-икономически модел, който колегите в момента разработват, на базата на анализ на инфраструктурата, която е на площадката на 7-ми блок на "Козлодуй", ще предложим вариант. Българският парламент е този, който ще вземе окончателното решение.

Водещ: Добре, а на площадката на "Белене" ще има ли реактор? Там може ли да има само един реактор?

Теменужка Петкова: Принципно не е добре да има един реактор на една площадка. Така че, ако се върви в тази посока,трябва да се мисли за двата реактора, които да бъдат ситуирани на едно и също място.

Водещ: Което означава, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще има и 8-ми реактор.

Теменужка Петкова: Към настоящия момент имаме ОВОС за един реактор, но ако се вземе решение и българският парламент вземе решение в тази посока, веднага трябва да бъде стартирана процедурата и за ОВОС по отношение на 8-ми блок на "Козлодуй".

Водещ: Да, но ние тепърва ще избираме българския парламент, може да няма сформирано правителство, това се отлага може би с много години напред, ако чакаме и разрешението от Европейския съюз, според някои експерти това ще отнеме минимум 7 години, докато изобщо започне строителството.

Теменужка Петкова: Безспорно няма как да започнем строителството веднага. Оттук нататък първо трябва да се направи нов проект, защото ние проект за такъв тип технология на тази площадка нямаме. Трябва или да се преработи старият проект, или да се изготви нов.

Водещ: Което означава нова централа на площадката на "Козлодуй", нали така?

Теменужка Петкова: Но така или иначе, това, което ние имаме като активи - оборудването за АЕЦ "Белене", и като опит, е безспорно едно много голямо предимство. Това ще ни даде време, ще спестим време всъщност, спрямо другите проекти, които се развиват в региона в областта на ядрената енергетика.

Водещ: Добре, но ако това оборудване, което в момента се стои и се съхранява на площадките, колкото и безопасно, и по правилата да се съхранява, в един момент след 7 или след 10 години, ако тепърва ще трябва да се използва, ами то може да е, образно казано, вече ръждясало, да не става за нищо, да му е изтекъл срокът на годност.

Теменужка Петкова: Оборудването се съхранява при условията, които са поставени от заводите производители, извършва се преконсервация, тя се извършва под надзора на заводите-производители, така че риск за качеството на оборудването няма.

Водещ: А има ли риск Русия да каже след 10 години, че това оборудване просто вече не е годно и ние не можем да дадем гаранция, че то ще е ефективно и ще бъде безопасно.

Теменужка Петкова: Ние съхраняваме това оборудване съгласно изискванията на заводите-производители и нашите колеги от "Росатом" от "Атомстройекспорт"  наблюдават целия процес. Така че риск в тази посока няма да има. Но колкото по-бързо започнем, толкова по-добре за България.

Водещ: "Росатом" съгласни ли са с това оборудването за "Белене" да бъде използвано на площадката на "Козлодуй"?

Теменужка Петкова: Има много добър диалог с колегите от "Росатом". Това, което имаме като оборудване е наша собственост, то е българско оборудване, ние сме си го платили. Така че, ние, разбира се, че трябва да влезем в разговори с нашите колеги от "Росатом", трябва да имаме и тяхното съгласие. И те ще имат участие в един такъв проект, тъй като те са конструктор на проекта, те са производител на оборудването, технологията е тяхна. Но аз мисля, че, ако се стигне до такова решение, ще се намери и диалог с тях.

Водещ: В обозримо бъдеще, обаче, като че ли не виждаме започването на този проект, дори и за площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Теменужка Петкова: Трябва да се ускорят действията и реализацията на този проект трябва да започне, защото зелената сделка чука на вратата и ние трябва да бъдем подготвени, за да гарантираме енергийната си сигурност.

Водещ: Функционира ли Балкански поток?

Теменужка Петкова: Да. Балкански поток работи.

Водещ: Как го наричаме всъщност Балкански поток, продължение на Турски поток?

Теменужка Петкова: Не. Много се изприказва в тази посока, но истината е, че това е един проект, който се реализира от българската компания "Булгартрансгаз". Тук държа да подчертая, че няма предоставени бюджетни средства, защото чувам, че и президентът обяснява за някакви заровени 3 милиарда, не знам точно за кои 3 милиарда има предвид господин президентът, но тук става дума за средства на търговското дружество "Булгартрансгаз", които са заемни средства и те ще се изплащат на база на договорите, които имаме, сключени за реализацията и за експлоатацията на този проект.

Водещ: И след колко време ще се изплатят, защото ето сама споменавате думите на президента какво точно е заровено или загробено - 3,5 милиарда.

Теменужка Петкова: Ами аз не знам в колко инфраструктурни проекта и в реализацията е участвал господин президентът, ама, за да се стигне до реализацията на един такъв  огромен инфраструктурен проект, се преминава през поредица от етапи. Никой, така предвижда европейското законодателство, не изгражда една тръба просто ей така, защото иска да има тръба на неговата територия. За да се стигне до реализацията на това разширение на газопреносната инфраструктура, се преминава през етапи, които включват и регулаторна рамка, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране . Проектът струва 2,6 милиарда лева, той ще се изплати съгласно финансово-икономическите анализи и обосновката, която ние сме представили в КЕВР и в българския парламент - за 10 години. Приходите, които очакваме да бъдат реализирани за срока на договора във връзка с този проект са 9 милиарда лева, така че това са първоначалните финансови икономически обосновки и нашите очаквания.

Водещ: Ами надяваме се те да се сбъднат, защото пък част от тези енергийни проекти, винаги като че ли претърпяват някакви трансформации, нещо ни заобикаля. Между другото Македония ще ни заобиколи ли с доставките на природен газ през Гърция?

Теменужка Петкова: Към настоящия момент България транспортира природен газ към Република Северна Македония и към Гърция. Най-големият ни транзит беше към Турция, но с реализацията на проекта Турски поток, България на практика загуби своя транзит към Турция. Така че към настоящия момент няма индикации да има някакъв проблем с доставките, с преноса на природен газ към тези две страни.

Водещ: Преминавайки, обаче, все пак Балкански поток през България, ограничават ли се градовете в Северна България от това да получат евтин природен газ?

Теменужка Петкова: Това е една друга мантра, която трябва да разбием, за да могат и българските граждани да са спокойни, и да са наясно с това, което се случва. Това разширение на газопреносната инфраструктура не е предназначено да газифицира отделните райони, но то притежава необходимите технически възможности при желание от страна на съответните общини, при желание от страна на дружествата, които са лицензианти на съответната територия, да се направи такова отклонение. Техническите параметри на този проект позволяват и от него може да се направи отклонение, което да газифицира всеки град, през който преминава.

Водещ: Това е важно като уточнение. Означава, че може всеки един от градовете, през които преминава Балкански поток…

Теменужка Петкова: Няма технически проблем. Но тук трябва да кажем, че ангажиментът за газифициране на определени градове, е ангажимент на самите общини или на лицензиантите на територията.

Водещ: И все пак по тази тръба колко от руския газ тече? Каква е заетостта й? Над 90% ли е това? Гарантира ли диверсификация?

Теменужка Петкова: Заетостта е така, както предвиждат европейските правила. Съобразен е изцяло този проект с всички европейски правила, с нашето национално законодателство и в областта на обществените поръчки, и по отношение на регулаторната рамка. Така че капацитетът е такъв, какъвто допускат европейските правила. Все пак, такива договори са необходими, за да може проектът да възвърне своята стойност.

Водещ: И на финала, знаете може би, че чешката прокуратура започна разследване за продажбата на ТЕЦ "Варна". Имате ли повече информация за образуваното дело или поне разследване от чешката прокуратура за ТЕЦ-а, който беше придобит от Ахмед Доган?

Теменужка Петкова: Не, нямам такава информация. Това са, разбира се, сделки, които се реализират при условията и по реда на чешкото законодателство и българската страна няма касателство към такъв тип проверки.

Водещ: Ще бъдат ли затегнати отново ковид мерките в България?

Теменужка Петкова: Ами вие виждате, че България е с едни от най-либералните мерки. Стараем се така да бъдат организирани нещата, че от една страна да бъде запазен животът и здравето на хората, което е нашият основен приоритет, от друга страна да не спира икономическият живот, и да не спира нормалният живот на хората. Но всичко, разбира се, зависи от това как ще се развива този процес с COVID-19 и какво ще бъде мнението на здравните власти.

Водещ: Добре, предстои да разберем, благодарим за участието на Теменужка Петкова.