Акценти

 • Зам.-министър Ненов: Целта на териториалните планове е да обосноват нуждата от нови работни места

  Зам.-министър Ненов: Целта на териториалните планове е да обосноват нуждата от нови работни места

  Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи и мини. Те имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход. За съжаление в България за момента нямаме актуализиран интегриран план в областта на енергетиката и климата, който да показва как в бъдеще ще се развиват мощностите и какъв ще е енергийният баланс. По тази причина се получи изключително необичайната ситуация в териториалните планове да се обсъжда енергийният преход, при условие че всъщност тяхната цел и смисъл е да обосноват нуждата от създаване на нови работни места. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред журналисти в Раднево, където трябваше да се състои дискусия относно Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Протести обаче попречиха на провеждането на същинска дискусия.

  прочети повече
 • Министър Радев участва във втория кръг на Стратегическия диалог между България и САЩ

  Министър Радев участва във втория кръг на Стратегическия диалог между България и САЩ

  В рамките на своето участие във втория кръг на Стратегическия диалог между България и САЩ в Държавния департамент министърът на енергетиката Румен Радев се срещна с помощник секретаря за енергийните ресурси Джефри Паят. По време на срещата министър Радев представи основните направления за развитие на енергийния сектор у нас до 2050 година. Бяха посочени сериозните предизвикателства в региона, но и високото значение на инициативите за осигуряване на краткосрочна стабилност чрез енергийна свързаност и сътрудничество, както и перспективите за дългосрочна устойчивост чрез развитие на нови мощности и енергийна инфраструктура.

  прочети повече
 • Честваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

  Честваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

  На 22 септември 1908 г. се случва едно от най-значимите събития в съвременната история на нашата Родина. Преди 115 години на този ден България обявява своята Независимост и утвърждава ролята си на европейската и световната политическа сцена. Куражът и устремът за единение на българския народ са силите, които водят предците ни по пътя към успеха.

  прочети повече

Предстоящи събития

всички

Новини

Министър Румен Радев: Ключово е да има диалог и чуваемост между държавата и заетите в енергетиката

Министър Румен Радев: Ключово е да има диалог и чуваемост между държавата и заетите в енергетиката

Най-важно за всички ни е да имаме разговори, диалог и чуваемост. Едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място и сигурността на енергийната система. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев. Заедно със заместника си Красимир Ненов той пристигна за среща в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2", на която бяха поканени легитимните синдикални представители на централата и на „Мини Марица изток“, както и ръководствата на двете дружества. Заради протестите поканените не присъстваха на разговора и той се състоя само с представители на ръководството.

още

Актуални теми

Резултати от проучване на ефектите от програмата за компенсации за високите цени на електроенергията

Резултати от проучване на ефектите от програмата за компенсации за високите цени на електроенергията

Мерките за подпомагане на компаниите да се справят с високите цени на електроенергията са намалили негативните последици върху бизнеса. Тези мерки са осигурили възможност да бъде ограничено също и поскъпването на мрежовите услуги за всички крайни потребители при запазване на финансовата стабилност на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи. Това става ясно от проведено допитване за ефектите на програмата за компенсации за високите цени на електроенергията от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2023 г. сред българския бизнес.

още

За обществено обсъждане

МЕ провежда консултации по Доклад за екологична оценка и проекта на актуализирана Стратегия за управление на ОЯГ и РАО в България

Днес, (19.09.2023 г.), на основание чл. 20, ал. 1, ал. 2, т. 1 и ал. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка за планове и програми (Наредба за ЕО) и чл. 74, ал. 2 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, Министерство на енергетиката съобщава на обществеността, заинтересованите органи и трети лица за открита процедура за провеждане на консултации. Консултациите по изготвения доклад за ЕО и проекта на актуализирана Стратегия за управление на ОЯГ и РАО в България – Национална програма в съответствие с Директива 2011/70/Евратом започват от датата на публикуване на настоящото съобщение и са със срок 30 (тридесет) дни (от 19.09.2023 г. до 18.10.2023 г., включително).

още

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg