Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Заместник-министър Николай Николов: България поддържа силен проактивен подход към ядрената енергетика

свали снимката

България поддържа силен проактивен подход към ядрената енергетика, като демонстрира повече от 45 години доказан опит в безопасната експлоатация в сферата на ядрената енергетика. Ядрената централа е ключов фактор за стабилността на националната електроенергийна система и енергийната сигурност на България. Това заяви заместник-министър Николай Николов, който взе участие в панела "Ядрена енергетика" на Бизнес форума на Инициативата "Три морета" на 7 септември 2023 г.
Събитието се проведе под патронажа на президента на Румъния Клаус Йоханис и беше открито от президента и премиера на Румъния, а участие взеха вицепремиерът на България Мария Габриел, президентите на Полша, Литва и Латвия, премиерът на Хърватия и Джон Кери, специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата.
Заместник-министър Николов допълни, че целта на ядрената енергетика е да се осигурят надеждни доставки за страните чрез безопасно, ефективно и екологично чисто производство на електоенергия на разумно ниска цена.
Той взе участие и в Кръглата маса за трансатлантическото сътрудничество за насърчаване на инвестициите в чиста енергия и нисковъглеродни технологии в Централна и Източна Европа, организирано от Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет, част от събитията в рамките на бизнес форума.

отпечатай тази страница