Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.-министър Ненов: В предоговарянето на НПВУ отстояваме благоприятна за страната ни позиция

Зам.-министър Ненов: В предоговарянето на НПВУ отстояваме благоприятна за страната ни позиция свали снимката

Министерството на енергетиката участва активно, съвместно с Министерството на финансите, по предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по глава REPowerEU. Надяваме се до края на годината промените да бъдат одобрени. Това ще позволи до август 2026 г. да се реализират заложените в предложенията за промени в плана инвестиции и реформи. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред участниците в международния форум „Възможности за справедлив преход отвъд границите“ в София. Той подчерта положителното отношение на службите на Европейската комисия към българските предложения.

Зам.-министър Ненов припомни, че вицепремиерът и министър на финансите и министърът на енергетиката вече запознаха депутатите с планираните промени по ключовите реформи – най-вече за „Декарбонизация на енергийния сектор” и „Подобряване на корпоративното управление на държавните предприятия в енергийния сектор”. Сред акцентите в тях е отделянето на операторите на електроенергийната и на газопреносната системи от групата на БЕХ в ново дружество със 100% държавно участие и на пряко подчинение на Министерството на енергетиката.  

Сред другите съществени изменения в сферата на декарбонизацията зам.-министър Ненов открои отпадането на конкретното задължение за всяка инсталация да ограничава въглеродните си емисии до определен лимит. Поетият ангажимент за обща за всички горна граница от 11 млн. тона СО2 годишно ще се реализира чрез допълнителни мерки за подобряване функционирането на пазара и повишаване на прозрачността, включително и по присъединяването на нови ВЕИ мощности.

Една от реформите е именно повишаване на прозрачността във връзка с процедурите по присъединяване. Целта е да се осветли тази т.нар. „опашка“ от гледна точка на това какви проекти и какви заявления има за присъединяване, което да позволи на инвеститорите да вземат по-информирано своите решения, поясни зам.-министър Ненов.

Промените в инвестиционната политика са особено ценни за най-засегнатите от прехода – работещите във въглищните мини, посочи още той и се спря подробно на новата предложена за плана инвестиция „Зелен преход на въглищните региони“, която да ускори дейностите по възстановяване на нарушените от въгледобива терени и рекултивация в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Очаква се средствата по тази нова инвестиция да надхвърлят 250 млн. евро. За да се осигури прозрачност при управлението на тези средства, ще бъде създадено ново дружество със 100% държавно участие, пряко подчинено на Министерството на енергетиката, подчерта зам.-министър Ненов. То ще бъде структурирано извън групата на БЕХ и ще отговаря за организацията и контрола на финансирането и управлението на договорите за възстановяване на нарушените от минната дейност терени. Този процес трябва да се осъществява с потенциала на засегнатите икономически субекти, които разполагат с подготвен персонал и техника.

По отношение на инвестициите по глава REPowerEU, зам.- минисър Ненов припомни предвидения безвъзмезден ресурс за България от общо близо 480 млн. евро, които трябва да съдействат за активизиране на мерките за ползване на възобновяема енергия от  домакинства, за енергийна ефективност на сградите, за дигитализация и развитие на електропреносната мрежа (проектът GREENABLER). Ще стимулират сътрудничество между ЕСО и ЕРП за развитие на системите им, съоръженията за съхранение, които очакваме да добавят над 3 гигаватчаса капацитет в мрежата до средата на 2026 г. Партньорството между ЕСО и разпределителните дружества е много важно, защото ще позволи на потребителите в близко до реалното време да разполагат с действителните данни и да участват активно в пазара, подчерта Красимир Ненов.

 

отпечатай тази страница