Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

С безвъзмездно европейско финансиране Министерството на енергетиката ще реализира проект за подобряване на компютърната сигурност

С безвъзмездно европейско финансиране Министерството на енергетиката ще реализира проект за подобряване на компютърната сигурност свали снимката

С изцяло безвъзмездно финансиране по линия на програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021–2027, съфинансирана от Европейския съюз, Министерството на енергетиката започва реализацията на проект за подобряване на компютърната сигурност. Дейностите по него ще се изпълняват до 24 октомври 2025 г., а безвъзмездната финансова помощ е на стойност 1.4 млн. лв.

В рамките на проекта ще бъде изградена необходимата инфраструктура и ще бъде внедрен специализиран софтуер за сканиране и управление на уязвимости, както и такъв за споделяне на информация за заплахи. Предстои да бъде внедрена също и тикетинг система за реакция при инциденти в инфраструктурата. Изпълнението на проекта ще осигури ефективното изпълнение на задачите, свързани с компютърната сигурност.

Припомняме, че Директива (ЕС) 2022/2555 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 г. определя изискванията за създаване и развитие на капацитета на компетентните органи и екипите за реакция при инциденти с компютърната сигурност. В съответствие с това и в отговор на изискванията на Закона за киберсигурност, министърът на енергетиката е определен за административен орган, към който се създава национален компетентен орган по мрежова и информационна сигурност за сектор "Енергетика". Той трябва да разполага с технически, финансови и човешки ресурси, за да гарантира ефективното изпълнение на възложените му със Закона за киберсигурност задачи: комуникационни канали с висока надеждност, система за управление и разпределяне на заявките, инфраструктура с гарантирана непрекъснатост на дейността, както и достатъчен персонал.

 

отпечатай тази страница