Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект на Наредба за гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници

Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект на Наредба за гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници. Проектът е изготвен на основание чл. 35, ал. 4 от Закона за енергията от възобновяеми източници и е разработен съвместна компетентност от Министерството на енергетиката (МЕ) и Агенцията за устойчиво енергийна развитие (АУЕР).

Проектонаредбата е от ключово значение за осигуряване на завършеност на процеса на нормативна осигуреност за издаване, прехвърляне, отмяна и признаване на гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници.

Приемането на проекта ще допринесе за въвеждане на възможност за издаване на гаранции за произход на електрическа енергия от биогаз и зелен водород. В него се отделя като самостоятелен процесът на регистрация на производителите на енергия от възобновяеми източници, които заявяват издаване на гаранции за произход и се въвеждат изисквания към поддържането на единния електронен регистър на гаранциите за произход. Това ще допринесе за синхронизиране на дейностите по издаване, прехвърляне и отмяна на гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници със стандарт CEN - EN 16325.

Очаква се нормативният акт да съдейства и за подобряване в качествено отношение на процеса на издаване, прехвърляне, отмяна и признаване на гаранции за произход на енергия от възобновяеми източници, както и процеса на администриране на данни в единния електронен регистър на гаранциите за произход.

Коментари, мнения и препоръки по предложения проект могат да се изпращат в 30-дневен срок от публикуването му на следния имейл адрес: a.dimitrova@me.government.bg

 

Проект на Наредба за гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници

Мотиви за разработване на проект на Наредба за гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници

 

 

 

отпечатай тази страница