Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Радев и посланикът на Държавата Израел Йосеф Леви Сфари обсъдиха енергийни теми от двустранен интерес

свали снимката

Министърът на енергетиката Румен Радев обсъди с посланика на Държавата Израел Н.Пр. Йосеф Леви Сфари и зам.-ръководителя на мисията Наама Леви актуални теми от сферата на енергетиката, както и перспективите за двустранно сътрудничество. В срещата участваха и зам.-министър Красимир Ненов и началникът на политическия кабинет Карина Ангелиева.

Израелският дипломат подчерта интереса на своята страна за сътрудничество при производството и съхранението на електроенергия и коментира идеи за оползотворяването на биомасата като решение за намаляване на въглеродните емисии. Той запозна българската страна и с готовността за партньорство по предвидените дейности в енергийната сфера от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министър Радев представи пред своите гости основните приоритети от работата на ведомството, акцентирайки върху приложението на природния газ и ядрената енергетика. Той изтъкна важната роля на България за енергийната свързаност в региона на Балканите и в Югоизточна Европа с транзитирането на синьо гориво към Сърбия, Унгария, Австрия, Румъния и Молдова.

По отношение на ядрената енергия министър Радев подчерта, че АЕЦ „Козлодуй“ осигурява близо 35% от произведената електроенергия в страната. Това е важно както за сигурността и балансирането на електроенергийната система, така и за осигуряването на електроенергия на конкурентни цени за населението и индустрията. Подкрепяме инициативата на ЕС за разглеждане на ядрената енергетика като нискоемисионен източник, изтъкна още енергийният министър. Той подчерта, че сигурността е без алтернатива в развитието на ядрената енергетика, както в глобален мащаб, така и в България.

По време на срещата бе заявена готовност за активно сътрудничество между институциите и бизнеса на двете страни при използването на възобновяеми енергийни източници, диверсификацията на доставките, реализацията на зеления преход, водородните технологии, декарбонизацията и други.   

отпечатай тази страница