Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Следваме ясна политика за диверсификация на енергийните ресурси за страната

Министър Петкова: Следваме ясна политика за диверсификация на енергийните ресурси за страната свали снимката

"Следваме ясна политика за диверсификация на енергийните ресурси за страната". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Бургас на представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II. По нейните думи този път преминава през разработването на собствен добив и изграждането на междусистемната свързаност чрез реализацията на интерконекторните газови връзки на България и съседните страни.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че българското правителство има ясна и последователна политика в сектор "Енергетика". "България имаше възможност да разработва собствен местен добив много отдавна, вместо да плаща от 4 до 6 млрд. долара на година за внос на енергийни ресурси", подчерта министър-председателят. Той определи решението за дълбоководно проучване на нефт и газ в Черно море като изключително важно за България и идните поколения. "Успяхме с ясна цел и политическа воля за започнем проучванията за нефт и природен газ. Надяваме се страната ни не само да добива, а и да изнася природен газ", каза още българският  министър-председател.
Министър Петкова подчерта дългия път, който извървя страната ни в посока на разработване на собствен добив. След като през 2012 г. бе сключен договорът за търсене и проучване в блок "Хан Аспарух", сега предстои консорциумът между Тотал, Репсол и ОМВ – доказани енергийни компании, да извършат първия сондаж "Полшков-1" с местоположение на около 128 км източно от гр. Варна и дълбочина до 5 600 м. През следващите повече от 4 месеца ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат.
След приключването на първите сондажни дейности ще бъде извършен анализ на резултатите и ще бъде оценена перспективността на блока, а  през следваща година предстои да бъде прокаран и вторият проучвателен сондаж. Имайки предвид предварителните геоложки проучвания и факта, че в единия блок в съседна Румъния вече са открити 84 млрд. куб. м. газ, очакваме в блок "Хан Аспарух" да бъдат открити значими находища на природен газ.
Ефект от разработването на собствени находища ще има и върху българската икономика. Освен заплатения бонус в размер на 80 млн. лева при влизането в сила на договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Хан Аспарух", титулярят на разрешението заплаща ежегодно годишна такса площ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева. По този начин се стимулира устойчивото развитие както на местно, така и на национално ниво.

Представеният днес сондажен кораб Noblе Globetrotter II ще осигури дълбоководни сондажни услуги за прокарване на сондажа Полшков-1. Платформата е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Той ще се отправи към блок "Хан Аспарух" в петък, където ще извърши проучване през 200 метра воден стълб.

отпечатай тази страница