Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов ще участва в церемонията за старт на строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България - Сърбия край Димитровград

Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва в церемонията за старт на строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България-Сърбия. Събитието ще се проведе под патронажа на министър-председателя на Република Сърбия г-жа Ана Бърнабич.

Предвижда се г-н Николов да проведе среща с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на република Сърбия професор Зорана Михайлович. Церемонията ще се състои утре - 1ви февруари 2022 г. от 14 часа българско време край Димитровград, като на нея ще присъства и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS) се предвижда като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на Република България и Република Сърбия.

Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система".

 

отпечатай тази страница