Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Малинов: През м. май започва поетапно зареждане на първите касети с ядрено гориво от Уестингхаус

свали снимката

Доставките на ядрено гориво от САЩ е резултат от стратегическото партньорство в областта на енергетиката между страните

"С днешната доставка на първите количества свежо ядрено гориво от Съединените американски щати тук на площадката на българската атомна централа в Козлодуй ставаме свидетели на реални действия за постигане на диверсификация. Благодарение на стратегическото партньорство между България и САЩ постигаме общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще. Използването на новия тип ядрено гориво ще съдейства за постигане и на общоевропейските цели за декарбонизация". Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на посещение в АЕЦ "Козлодуй" заедно с министър-председателят Димитър Главчев.

"След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от Уестингхаус, очакваме в понеделник да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация", обяви Малинов. "Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от Уестингхаус, в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Постигната е пълна независимост от един източник и е установена надеждна алтернатива при доставките на свежо ядрено гориво, след като имаме сключени споразумения както с Уестингхаус за 5-ти блок, така и с Фраматом – за 6 блок на централата", допълни още Малинов. По думите му българската ядрената енергетика има стратегическа роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите.

 
отпечатай тази страница