Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков: В ускорени темпове променихме Плана за възстановяване, за да осигурим дългосрочна перспектива за регионите, засегнати от трансформацията

свали снимката

Служебното правителство разработи в ускорени темпове промени в Плана за възстановяване и устойчивост, за да осигури дългосрочна перспектива за развитие на въглищните региони, които ще бъдат най-засегнати от икономическата трансформация вследствие на Зелената сделка. Това обяви министърът на енергетиката Андрей Живков при откриването на конференцията "Зелената сделка на ЕС: възможности и рискове", организирана от Американската търговска камара в България. Пред участниците във форума той поясни визията на правителството за включване в плана на проекти за плавно преминаване на газ на мощностите от региона на комплекса "Марица изток". До 1.5 гигавата мощности могат да се възползват от тази перспектива, съпътствана и от въвеждане на мощности за зелена енергия, подчерта министър Живков. По неговите думи финансовият ресурс от различни източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни европейски механизми. Всичко това ще осигури ефективен преход, отговарящ на предизвикателствата на европейската Зелена сделка и дългосрочна устойчива перспектива за развитие на регионите, акцентира министър Живков. Той припомни, че по Фонда за справедлив преход България може да разчита на 1.178 млрд. евро, от които 505 млн. евро – по линия на многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. и 673 млн. евро от инструмента "Следващо поколение ЕС".

Разработваните в момента планове за справедлив преход ще осигурят възможност страната ни да се възползва пълноценно от финансовите инструменти на ЕС в полза на енергийната трансформация, подчерта министър Живков пред участниците във форума.  

В заключение той изтъкна, че постигането на целите на Зелената сделка ще изисква значителни публични и частни инвестиции при активен принос на всички сектори на икономическия живот.

отпечатай тази страница