Министър Николов: Не очакваме повишаване на сметките за електроенергия след падането на мораториума

Водещ: Ще се вдигне ли цената на природния газ с 40%, както поискаха от Булгаргаз? В студиото вече е министърът на енергетиката Александър Николов. Здравейте! Към вас има ли въпроси от страна на опозицията и вашето министерство?

Александър Николов: Има да, много интересен репортаж и аз понеже съм човек, който се занимава с цифри специално госпожа Ангелкова, ако запази това темпо до края на мандата ще задава малко над 5000 въпроса, което сравнено с времето, в което е била част от управляващата група спрямо 400 нали? Интересно съотношение - 12 пъти повече.

Водещ: Много активна опозиция имате срещу себе си.

Александър Николов: Активна да, активна, но изключително държаща на информирането на гражданите, което е прекрасно. Дано продължават по този начин и да задават повече въпроси, както съм ги окуражавал и в енергийната комисия. Аз съм много за споделяне на информацията, много за да е абсолютно всичко прозрачно какво се е случвало назад във времето, какво се случва сега.

Водещ: Много въпроси поражда и новината от петъчния ден 40% по-скъп газ поискаха от Булгаргаз, както питат в едно друго предаване защо, господин министър?

Александър Николов: Отговорът е много тривиален. Формирането на цената и предложението на Булгаргаз се случва към конкретен момент, в този конкретен момент вследствие на войната има сериозно напрежение на пазарите, съответно на всички компоненти, които са пряко свързани с ценообразуването на Булгаргаз. Тоест тъй като точно в този период имаше ръст на цената на природен газ доставка TTF, ще рече една от компонентите над четири пъти от 70 евро, имаше сделки над 300 на мегаватчас, успоредно с това цените на петрола се повишиха до 130 долара за барел. Съответно всички компоненти са се повишили много над 40%, сега добрата новина в случая е, че след последната седмица цените се успокоиха значително, съответно вероятно е да има увеличение на цената с голяма степен вероятност всъщност. Но усилията, които положиха Булгаргаз и Булгартрансгаз за това както се случи например през месец март увеличението да не е с между 60 и 70 процента колкото беше на пазара на съответните компоненти, а да е с 3% в България и половина, за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. Напротив навръх националния ни празник хора от така наречената градивна опозиция не обикновени хора - бившият премиер, бившият енергиен министър, бившият вицепремиер си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Специално за тези две ръководства.

Водещ: Говорите за сделките, които те твърдяха и изнесоха данни, че са се сключили?

Александър Николов: Точно така говоря за това, че имаше дори състав за набеждаване в престъпление.

Водещ: Вие сигнализирахте ли прокуратурата?

Александър Николов: Мисля, че всички органи, които сметнат за необходимо да се сезират, би следвало да са готови да го направят, но когато говориш подобни неща, когато твърдиш, че има покупка, а не продажба, когато твърдиш, че не е Булгаргаз, а е Булгартрансгаз или обратното, когато твърдиш, че някой е извършил престъпление в ущърб на държавата говориш за корупционни практики, а същите тези хора са успели да закупят в полза на държавата на цени 50% по-ниски от дневните, мисля, че най-малкото, което следваше да направят градивната опозиция е да се държат като такава и да предложат своите извинения към ръководството на тези две дружества. Първо и второ, което е по-важно, намирайки се във война не е ли малко време да се загърбят партийни пристрастия, опит за подобни ниски страсти и подобни изпълнения дори на национален празник, не е ли по-важно в следващите месеци и тримесечия, когато ни очаква наистина труден период, да се опитаме поне за малко да бъдем заедно българи, на първо място, след това да си разпространяват всичките им удобни политически откровени глупости, както в този случай бяха глупости, обвинявайки хора, които фактически да бяха прави за едно нещо. 24 часа в офисите си ,да, когато се налага правят съответните сделки, за да може цените да са поносими в България има в 1:30 през нощта и да ще ги пратя и в 2:30 през нощта, за да може както се случи през последните няколко седмици да бъде удължен периодът за отпускане на природен газ от Чирен с още един месец и т.н.

Водещ: Добре, разбирам, че сте обиден на опозицията , само че те нямат отношение към това че Булгаргаз иска 40% по-скъп природен газ, нали така?

Александър Николов: Точно така, аз обаче въобще не съм обиден на опозицията, аз съм обиден на това, което се случи през последните десетилетия, обиден съм на това, че 850 хиляди българи си отидоха или починаха без време, или избягаха от страната ни, затова съм обиден, защото на първо място съм останал в тази държава.

Водещ: Господин Николов, да се върнем към наши дни, защото това е дълъг разговор, който започвате. Кирил Петков в началото на годината каза не може да се събуждаме на първи януари и КЕВР да казва че цените на газа трябва да се качат с още 30%.

Александър Николов: Точно така.

Водещ: Сега вие какво казвате да не може с 30, трябва да се качат с 40 %?

Александър Николов: На първи януари за да се правят коректни и твърдения и сравнения, нямаше война, на първи януари имаше много малко промени в пазара, на първи януари се разполагаше с много механизми в които пазарът функционира спокойно и нормално, нямаше притеснения за намалени доставки, на първи януари Европа не беше наложила санкции на Русия и така нататък.

Водещ: Обстоятелствата са много, само че сменихте ръководството на Булгаргаз за да понижава цените и едно от първите им предложения е за 40% скок…

Александър Николов: Това не е вярно. Пак казвам всичките сравнения следва да се правят на база на това какво се случва на пазара и това, което се случва на пазара рефлектира директно цената и предложенията на Булгаргаз, първо и второ, ние сме, до нас на 400 км се води военен конфликт. Естествено, че ще има тежки последствия не само за България, а за Европа като цяло. За да има контекст нека колегите, когато споделят в подобна информация или когато се задават подобни въпроси да сравнят какви са цените в страните в Европа. Нека погледнат как се управляват дългосрочните договори, нека след като се говори толкова много за Чирен да видят как се управлява в момента хранилището и тогава да кажат дали ръководствата са си свършили работата или не. Тоест това, което казвам е, че в контекста на пазарната ситуация на съществуващите дългосрочни договори както Булгаргаз така и Булгартрансгаз в момента правят абсолютно всичко възможно, за да задържат ценовия шок до минимално ниво и нещо, което е много важно. В края на месец март ще прекрати отоплителния сезон, основната консумация на природен газ в България е за топлофикационните дружества съответно дори и да има повишение на цената на горивото то няма да се отрази толкова пряко в разходите.

Водещ: Може ли само да изясним. Според вас кой е процентът увеличение, който регулаторът трябва да одобри?

Александър Николов: Процентът увеличение, който регулаторът ще одобри е след предложение, което ще бъде направено в края на месеца. До края на месеца затова казах, че през последната седмица цените се понижават и са далеч от върховете си, които бяха постигнати точно преди 8 март, когато се наблюдава индекса за месец напред, съответно първо ако конфликтът войната надявам се да бъде прекратена съвсем скоро, ако това се случи, съвсем логично да се очаква, че цените ще се върнат на нормални нива. Нормалните нива означава, че преди започване на войната цената на мегаватчас беше около 70 евро в момента е 135 евро, тоест има възможност повишаването да не е толкова драстично.

Водещ: Има възможност повишаването да не е в рамките на 40 %, но това се прогнозира.

Александър Николов: Естествено ако някой може да прогнозира кога ще приключи войната нека каже.

Водещ: Цената на топлоенергията е смятана на 47 лв., а скача до 160, какво следва за потребителите?

Александър Николов: Текущо както знаете към момента няма промяна поради мораториума, поради това че се намираме в доста неприятна ситуация, военният конфликт цените на енергоносителите и така нататък, с вицепремиера Асен Василев в следващите периоди ще разглеждаме ефектите върху всички топлофикационни дружества както и политиката относно следващия отоплителен сезон. Тоест при необходимост ще бъдат предприети подобни мерки, свързани с компенсации на битовите потребители.

Водещ: Държавата е готова да подкрепи отново битовите потребители, но вие говорите за следващия отоплителен сезон.

Александър Николов: Естествено, защото този приключва след няколко седмици.

Водещ: Само че ние ще платим увеличението на цената на газа каквото и да е то през инфлацията, нали така?

Александър Николов:  Инфлацията не е функция само от цена на природен газ.

Водещ: Но е функция и на цената на природния газ.

Александър Николов:  Инфлацията е функция и от всеки един ресурс, който влиза в държавата, ние сме отворен пазар.

Водещ: Държавата ще подкрепи ли бизнеса при този драстичен скок, който се предлага, ако той остане в такива размери?

Александър Николов:  Ако говорим за природен газ ли?

Водещ: Да.

Александър Николов:  Не, тъй като има нещо много просто. Цената за индустриалния сектор в България на природен газ е по-ниска от всеки един друг пазар в Европа, съответно с тази цена бизнесът е по-конкурентоспособен от който и да е друг бизнес в Европа, тоест оперативният разход за това да се създава добавена стойност каквато и да е стока и услуга е по-нисък съответно те може да реализират продукцията си доста по-лесно.

Водещ: Не се предвиждат компенсации за бизнеса дори при нарастваща цена?

Александър Николов:  Не, към момента България разполага с дългосрочен договор. България е единствената държава в региона която управлява собствено хранилище, това дава възможност за достатъчно гъвкавост и за достатъчно конкурентоспособност за бизнеса.

Водещ: А възможно ли е тези запаси в хранилището да бъдат използвани за да се понижи цената?

Александър Николов: Те и текущо се използват за това нещо. Иначе щяхме да сме в ситуация, в каквито са съседни Гърция, Румъния и други държави.

Водещ: А за колко време имаме запаси?

Александър Николов: Сезонът за отпускане ще продължи до края на месец април, след това трябва да започне да се нагнетява за да може да бъде управлявана цената през следващия отоплителен сезон.

Водещ: Колко време можем да издържим без руски газ? Александър Николов: Консумацията в България на природен газ, това е добрата новина, е, че не е толкова висока и всъщност производството на електроенергия не е пряко зависимо в голям мащаб от природния газ. Съответно при добро управление на риска и количествата това може да се случи и без Газпромекспорт. Естествено че ще отнеме време и естествено, че би довело до определени ценови шокове, но това е възможно.

Водещ: Тоест какво правим ако наистина спрат доставките и може би на петрола е по-големият ни проблем ако спрат?

Александър Николов: Относно природния газ и към момента разполагаме с добри партньорски отношения с колегите от Азербайджан, има алтернативни трасета, продължава строежът на гръцката връзка за да може да влизат в България по-големи количества, могат и по текущите трасета, вече са инициирани разговори за по-големи количества от Азербайджан. Има достатъчно свободни капацитети на терминали и както в Гърция така и в Турция, така че може да влиза и втечнен газ, така че има алтернативи и възможности за планиране.

Водещ: Изчислявали ли сте, казахте в началото на разговора, разбирате и работите с числа, изчислявали ли сте колко по-скъпо ще ни струват алтернативите?

Александър Николов: Първо, това зависи доколко би се променила цената в Европа на доставка по конвенционален начин, тоест от Русия по съществуващите трасета. Второ зависи как се планира регионът, тоест доставката на втечнен газ изисква доста детайлен анализ не само на България, включително на всички съседни държави около нас в Румъния, Гърция Северна Македония и Сърбия. Защо? Всички държави и сами по себе си са достатъчно малки като консумация и не позволяват дългосрочни договори за по-обемен мащаб, който да позволи икономии, съответно по-добра цена. Поради тази причина и поради това, че и двата компонента съответно доставка от единия източник, доставка от другия източник с променливи цени, може да се каже към конкретния момент колко е разликата, но не в дълъг период. Въпросът е, че първото и най-важно нещо са количествата и да, количествата могат да бъдат подсигурени под един или друг начин, второто важно нещо е цената. Ако цената е прекалено висока, ще се намерят механизми така че социалният разход да е приемлив.

Водещ: Добре, какво ще се случи когато падне мораториумът върху цената на тока за битовите потребители, как ще се променят сметките?

Александър Николов: Не очакваме да се променят, няма причина България разполага към момента с достатъчно ресурси за производство на собствена електроенергия на достатъчно конкурентна цена, така че битовият сегмент, мисля, че в текущия си състав Комисията за енергийно и водно регулиране работи в доста детайли затова да бъдат удържани разходите на битовите потребители, съответно това е една от причината инфлацията да е на по-ниско ниво, отколкото на други места.

Водещ: Тоест след като падне мораториумът не очакваме да се повишат сметките ни за ток?

Александър Николов: По-скоро да.

Водещ: А сега е времето, в което преди войната казахме, че е моментът да се договорят новите ни дългосрочни договори с Газпром, текат ли такива преговори в момента?

Александър Николов: Не.

Водещ: Имате ли пряка комуникация с дружеството, Газпром?

Александър Николов: Не.

Водещ: Какво следва от това?

Александър Николов: Следва първо най-важното нещо човешкият живот, да се водят преговори с държава, която е във война, не мисля, че е най-разумното нещо. Водещ: Но ние й плащаме на тази държава и искаме изключение от санкциите, включително.

Александър Николов: Да, защото това е начинът да се балансира между социален разход в България и това, което би се случило към момента, ако няма дългосрочно планиране. Тоест в случай, че е ясно каква е посоката, в която се върви както вече е ясно със стъпките на Европа и това че в следващите няколко години зависимостта на Европейски съюз от Русия относно доставки на горива следва да намалее и по възможност да отпадне, естествено, че се предприемат необходимите стъпки, но това не става от днес за утре и нещо много важно. В случая България е една от най-независимите държави с най-висока висока степен на възможна доставка от алтернативни дестинации алтернативни тип горива, тоест всичко, което следва да направи Европа, ще се реализира и тук нали и би било реализирано доста по-бързо и с доста по-ниска цена.

Водещ: Така е, господин Николов, от всичко, което казвате обаче разбирам, че преговори не се водят, не знаете в какъв хоризонт ще започнат, но така или иначе независимо какви са ни възможностите, ние зависим от този договор и трябва да го има нали така?

Александър Николов: Преговори ако има такива, ще започнат в началото на втората половина на текущата година и те биха започнали единствено и само ако няма война и ако не се води военен конфликт в Украйна. Няма как и няма никаква нито политическа, нито пазарна логика, в подобна ситуация да се водят търговски преговори, първо защото ако се водят по това време съответно цената би имала компонент, който е тотално извън пазара. Преговори за цена и количества се водят в спокоен пазар и с дългосрочна визия и с предвидим партньор.

Водещ: Тоест ако до средата на годината нямаме тези обстоятелства, които изреждате, какво прави България?

Александър Николов: България пак същото нещо, което говорихме по-рано - изследваме всички възможности с другите ни партньори по дългосрочните договори. Първо, второ изследваме алтернативни трасета за доставка на природен газ и трето говорим с всички възможни партньори от всички дестинации, които могат да ни доставят втечнен газ и последно се прави това, което е необходимо за повишаване на енергийната ефективност, плюс се изследват възможностите на всички топлофикационни дружества за алтернативни горива.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Надявам се да сте внесли яснота на хората и да знаят по-добре с какви аргументи се иска увеличението и в крайна сметка дано не е толкова голямо, колкото чухме заявката в петък.

 

Тази неделя“, БТВ

13.03.2022 г.