Министър Николов: Поне шест години ще са необходими, за да се върне инвестицията на "Булгартрансгаз" в "Балкански поток"

Водещ: В студиото е Александър Николов - министър на енергетиката. Добър вечер! Вярвате ли вие като член на правителството, че арестът на лидера на опозицията ще реши всички проблеми на правителството?

Александър Николов: Аз не мисля, че самото изказване само по себе си е валидно. Не може какъвто и да е арест да решава каквито и да е проблеми. Мисля, че във всяка една нормална държава арестът е функция от извършени действия и арестът не е присъда. Ако тук сме свикнали арестът да е присъда, това вече е проблем с миналото според мен.

Водещ: Вие видяхте ли достатъчно доказателства по случая?

Александър Николов: Аз не съм разследващ орган.

Водещ: Смятате ли, че някой от правителството ще даде малко повече информация за това защо и как се стигна до това?

Александър Николов: Доколкото днес по време на визитата ни на гръцката връзка близо до Стара Загора бяхме заедно с премиера, мисля, че беше казано достатъчно. Има свобода всички органи да се движат в рамките на закона и да изпълняват задълженията си, както мисля, че е нормално във всяка една държава. Нека все пак не забравяме, че това се случи не в толкова далечното минало в Австрия, Франция, в Румъния на два пъти, така че цялата тази драматизация и този патос бих се радвал ако беше валиден и преди 2 години, когато за разлика от вчера вечер имаше отлепена ретина, имаше влачене по земята, имаше година и половина скрити записи и така нататък. Защото за мен всеки един гражданин независимо от функцията си, администрацията, историята на първо място е български граждани. И всеки има право на свобода и мнение, и също ако трябва да се направи сравнение - разликата между отношението е, че доколкото днес видях нито един от изпълнителната власт или член на коалицията не си позволи обиди към протестиращите, които са за мен свободно протестиращи. Нека не забравяме с какви термини и описания бяха наричани хората, които протестираха преди 2 години. И с уважение към ефира няма да ги повтарям. Цялата им цветуща изразна форма - тип тулупи, тиня и т.н.

Водещ: Защото вижте от ГЕРБ казват, че това се прави, за да не се говори например за проблемите с газа. И понеже вие отговаряте за това, аз ще ви питам директно ще се повиши ли цената на газа с 60%, както поиска от Булгаргаз?

Александър Николов: Това е другият много интересен въпрос. Първо, Булгаргаз прави прогноза и прогнозно предложение на конкретна дата следвайки нормативна уредба.

Водещ: Тоест слага една летва висока?

Александър Николов: Не, не слага една летва висока, а се съобразява с всички договори дългосрочни с портфолиото, с което разполага, включително и Чирен. Има три основни механизми, които са включени в текущото портфолио на Булгаргаз. Първият е Газпромекспорт с най-голяма тежест поради това, че не се получават количествата от Азербайджан, вторият е договорът с Азербайджан и третият е Чирен. Много интересна е ситуацията с Газпромекспорт. И понеже за съжаление във формат на кризи имаме къса памет, нека припомня само едно нещо - има конкретен човек, който се похвали с промяната на формулата преди по-малко от две години, ако не ме лъже паметта, със сигурност беше 2020 година. Промяната в тогавашната формула до текущия момент за същото дружество коства 9 цифрена сума и тази 9 цифрена сума не започва с едно, не започва с две, не започва с три и не започва с четири. В пазарни измерения говорим обща щета за дружеството от над 500 милиона към момента.

Водещ: Тоест вие казвате ли сега, че има Балкански поток, че това е добре за България и за газа, който влиза в България или не е добре?

Александър Николов: Има разлика от Балкански поток като инфраструктура или както беше наричан турски, руски, разширение на газопреносната мрежа, търсиха му се много имена по ред причини и така нататък... и търговски договор за количества на природен газ. За инфраструктурата нещо интересно, което не съм го казвал досега, към ден днешен задълженията отворени на Булгартрансгаз, свързани с построяване на това трасе, към днешна дата при положение, че са предплатени капацитети за още една година и половина напред са милиард и триста милиона. За да бъдат изплатени, тоест поне да се възвърне инвестицията на Булгартрансгаз, ще отнеме поне още шест години. През тези шест години дружеството ще зависи от един единствен доставчик.

Водещ: Русия.

Александър Николов: Няма алтернативен доставчик и достъп на гориво по конкретното трасе, нещо повече, ако няма доставки, ако не се плащат капацитетите, което на текущата ситуация мисля, че е ясно дали съществува такъв риск, съответните корпоративни гаранции са издадени от собственика на тази фирма. Тоест ако конкретно юридическо лице реши да предприеме определени действия дали собственикът ще следва същата политика както конкретното юридическо лице? Дали това е реална гаранция? И в контекста на това, което се случва и в контекста и на зелената сделка и на зададени дългосрочни стратегически промени, свързани с декарбонизация и така нататък, очаквало ли се е след 2030 година консумацията на природен газ в целия регион в цяла Европа включая в България да расте или да намалява?

Водещ: Аз питам нещо кажете ми с да или не. Добре ли е сега когато има война, че това трасе го има, защото по него тече газ или не е добре?

Александър Николов: В контекста на война е добре, че го има това трасе.

Водещ: Тоест Борисов е направил добре че е направил този Балкански поток?

Александър Николов: Ако приемате, че Борисов е знаел, че ще има война, да.

Водещ: Но без война не става?

Александър Николов: Сега, България разполага с доста интересна инфраструктура и инфраструктурата на региона е доста интересна. Това което постига това трасе е следното - то заобикаля Украйна. Заобикаляйки Украйна това, което се случва е че приходите на конкретната държава я правят по-слаба, след това, това което се случва, че по трасето, което преминава няма каквато и да е алтернатива за България за друг доставчик на природен газ, освен Газпромекспорт. Следващото нещо, което прави - прави инвестиция от приблизително 3 милиарда всички обслужващи финансови и оперативни разходи, тези три милиарда са в полза на компанията, която пуска природния газ по конкретното трасе, не само за България, а за още няколко държави. И последното нещо, което прави този проект приет тогава от КЕВР с доста спорен финансов модел е, че отлага приходи, които са били гарантирани и подлага конкретната компания на брутална ликвидна криза.

Водещ: Добре. Вие знаели ли сте, че строителят на Балкански поток е оставил джипове за ползване на разни хора?

Александър Николов: Не.

Водещ: Тоест това, което излезе сега не сте го знаели?

Александър Николов: Не.

Водещ: Къде са тия джипове?

Александър Николов: Днес е изискана информация има изпратени официални писма от Булгартрансгаз към на Министерство на енергетиката и ще дадем подробности по тях.

Водещ: А господин Николов, само кратко ми отговорете защото в началото на годината Булгаргаз предложи, КЕВР прие по-висока цена на газа, която не беше толкова висока, колкото сега, защо тогава това беше скандално, а сега не е?

Александър Николов: Скандалът е много така преекспониран, защото тогава на първи януари нямаше война. На първи януари котировките изглеждаха по съвсем различен начин. На първи януари имаше ясно изразена пазарна динамика, която показваше, че цените тогава се успокояват и имаше съвсем различна пазарна посока, в която се движеха индексите . Сега март месец при стартирането на войната ако наблюдавате механизмите, от които зависи цената на природния газ в България, а именно котировките на суров петрол и котировките на природен газ доставка Холандия, ще видите, че те драстично се различават от това, което направи Булгаргаз, а именно тогава повиши цените с 3,5%. В допълнение - по време на съобщаване на прогнозната цена на 10 март, цените на природния газ се повишиха няколко пъти, а не 60% и финалното допълнение че в края на месеца с това, което се случва към момента, тоест видя се, че има успокоение с оглед на това, че природен газ продължава да тече дори и в Украйна, цените паднаха драстично. Съответно не следва да се очаква че повишението ще е с прогнозната цена, която е функция от конфликта точно към 10-ти март.

Водещ: Тоест няма да е 60% повишението?

Александър Николов: Няма да е.

Водещ: За да не се срути икономика и всичко останало.

Александър Николов: Няма да е. Сега, казвам няма да е с огромния, огромното подчертаване, че се води война. При спиране на доставките дори при намаляване на количествата, което зависи отново казвам от един единствен доставчик това може да създаде систематичен риск и рязко повишаване цените за цяла Европа, не за България.

Водещ: Разбирам ви. Кажете кога с конкретна дата ще стане прословутият интерконектор с Гърция, откъдето ще дойде по-евтин азербайджански газ?

Александър Николов: Днес в региона на Стара Загора говорихме още веднъж с проджект мениджъра - няма отлагане, спазва се графикът, тоест първи юли.

Водещ: Първи юли ще получим облекчение.

Александър Николов: Облекчение е фактът, че в крайна сметка след толкова години ще има възможност за реална диверсификация.

Водещ: Господин Николов България зависи от Русия за газа, петрола и ядреното гориво, има ли по-зависима страна в Европейския съюз от България от енергоизточници от Русия? И готови ли сте за всякакви сценарии тук?

Александър Николов: Това е много добър въпрос. Нека да кажа защо. Спомена се така наречения руски какъвто и да е поток, буквално държавата е прекопана за една година от край до край и завършено, буквално, става въпрос за един единствен доставчик по конкретното трасе. Когато има повече от три алтернативни доставчика съвсем различен регион, плюс конвенционална доставка от Азербайджан, което прави реална диверсификация от тип газ тип формула тип доставка, тип партньор и едното го реализираш за една година, а другото трябват 10 години, мисля, че е ясно каква е политиката. Второ нещо, споменахте ядреното гориво - в България новото ядрено руско гориво, което се използва към момента е лицензирано отново приблизително за малко над година. Разходите са платени тогава от АЕЦ Козлодуй. Когато говоря за диверсификация обаче от различен доставчик отнема повече от 10 години да се стартира самият процес мисля, че пак е ясно от кого зависи тогава. Тоест ясно ли е каква е водената политика и защо България в момента текущо е зависима и ясно ли е, че войната се води с икономически средства на първо място?

Водещ: На мен ми е всичко това ясно, въпросът ми е какво да се прави?

Александър Николов: В момента това, което се прави е, че в рамките на последните три месеца физическият прогрес на гръцката връзка е повече включая  доставката на ключови елементи от критични партньори които бяха забавени, прогресът е с такъв темп, че навакса това, което е пропуснато за доста дълъг период от време и гарантира това, че следващия отоплителен сезон ще има реална диверсификация. Второ, относно ядреното гориво за пръв път всичките по веригата от регулатор, изпълнител, партньор, работят заедно така че да може да се получи това, което е много критично за България особено на фона на цените на електроенергия и то е да зависим по-малко от руско ядрено гориво.

Водещ: Последен въпрос много ви моля за кратък отговор. Способни ли сте сега в сложната 4-партийна коалиция да взимате стратегически решения, включително за бъдещето на ядрената енергетика в България?

Александър Николов: Абсолютно. Абсолютно и безусловно - фактите и това нещо, което беше направено през последните няколко седмици мисля, че е ясно. Имаше не само практически срещи извън България, доста от компаниите, които ще доведат до реална диверсификация, енергийна независимост бяха в България. Това не се е случвало от много време и в допълнение ще кажа, че за пръв път България е водещ по регионални преговори. Тоест говоря с всички държави, които могат да се възползват от втечнен газ, от разширяване на инфраструктурата, доставки по алтернативни трасета и така нататък.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

 

"Панорама", БТВ

18.03.2022 г.