Министър Живков: Единствено в България от целия ЕС битовите потребители са на регулиран пазар и това е защита за тях

Водещ: От КЕВР вече направиха една прогноза за 20-30% от януари, възможно ли е действително токът да скочи с до 30%?

Андрей Живков: Не можем да прогнозираме проценти на цените, тъй като пазарът е изключително променлив и условията дотогава могат да са по-спокойни.

Водещ: Ако Ви задам същия въпрос обаче по отношение на парното. Ако 100 лева ни е сметката през ноември, можем ли да очакваме тя да стане 150 лв. през януари, защото пък от асоциацията на топлофикациите казаха с 50% ще са цените нагоре през януари.

Андрей Живков: В последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не очакваше. Считам, че това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво.

Водещ: Какъв обаче е рискът за водата? От ВиК дружествата казват с повишението на цената на тока расте и цената на водата. Така ли е действително?

Андрей Живков: С дружествата, които доставят вода, проблемът наистина е сериозен. Когато КЕВР е определял цените на питейната вода, нивата на цените на електрическата енергия са били съвсем други. ВиК-тата са сключили договори на далеч по-ниски цени. Те предприеха една много, според мен, правилна мярка. ВиК холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който ще играе директно на борсата и ще може да доставя електрическа енергия на далеч по-приемливи цени.

Водещ: Може ли да очакваме обаче повишение на водата още в рамките на годината, защото знаем, че при извънредни ситуации законът позволява това?

Андрей Живков: Ако се вземат необходимите мерки вътре в холдинговото дружество на ВиК-тата, считам, че може да се омекоти ефектът и дори да има някакво увеличение, в което се съмнявам, ще бъде неголямо.

Водещ: На места в страната казват вода с 80% по-скъпа, в чисто човешки план смятате ли, че хората биха могли да си позволят такова увеличение, ако се стигне до там?

Андрей Живков: Разбира се, че не. Трябва да отбележим, че има дружества, които използват гравитачен метод за доставяне на питейната вода, където този проблем не стои. Дружествата, които използват електрическа енергия и помпи,  са по-малко от тези с гравитачен тип, така че считам, че до 80% увеличение на цената на водата няма да се стигне.

Водещ: Можем ли да говорим обаче за компенсации на бита? Вие вече предвидихте компенсации за малкия и средния бизнес, за едрия бизнес, но за бита можем ли да очакваме някакво допълнително подпомагане на хората, на които ще им е трудно да си платят водата, тока и парното?

Андрей Живков: Както казах, битът в момента не е застрашен от повишаване на цени до Нова година. Ако, наближавайки този краен срок на ценовото решение, се види, че наистина има предпоставки за сериозно увеличение на цената, държавата ще използва всички резерви, които има, за да направи така, че увеличението, ако го има, да не е голямо.

Водещ: Имате ли повод за оптимизъм, че тези високи цени, които виждаме сега, декември месец, когато се определят новите цени, ще бъдат различни?

Андрей Живков: Ами вижте, факторите, които определят цените, са различни, това е цената на газа, това са факторите около цените на въглеродните емисии, разбира се. Много важна е и прогнозата за това каква зима ни очаква. До голяма степен скокът в цените е от неизвестността каква ще бъде зимата. Имайте предвид, че цените на борсите не само на електрическа енергия, а по принцип, до голяма степен отразяват притеснението и страха на клиентите от това какво предстои.

Водещ: Тоест да се молим за топла зима.

Андрей Живков: Тя, зимата, ще бъде такава, каквато е и без нашите молби, но това е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените.

Водещ: Ако говорим за тези помощи, които Вие обявихте за малките и средни предприятия, за тези, които не са намерили доставчик на свободния пазар своевременно, тези помощи между 15 и 30 лв. Ако сега цената на мегаватчас е 400 лв., тези 15-30 лв. действително ще помогнат ли на някого? Не е ли твърде малко?

Андрей Живков: Това са едни около 10% от стойността на електрическата енергия, но компенсациите, които обещахме, 50 лв., те ще се кумулират с тази цена, в края на краищата правим стъпки, които реално можем да направим веднага.

Водещ: Тези малки и средни фирми, които Вие подпомагате в момента, които не са избрали доставчик на свободния пазар, те обаче имаха 9 месеца да свършат това и сега вие подпомагате тези, които на практика 9 месеца не са си свършили работата, честно ли е това?

Андрей Живков: Ние подпомагаме тези, защото допускаме, че не са били достатъчно добре информирани в тези девет месеца да предприемат тази стъпка. Освен това ги подпомагаме и поради друга причина просто защото в момента цените на пазара скочиха драстично, като реверанс към бизнеса, тоест да покажем, че всъщност наистина се стремим да взимаме реални мерки.

Водещ: Сигурни ли сте обаче в това, че тези три месеца, в които Вие ще подпомагате малкия и средния бизнес по този начин, наистина ще бъдат три месеца, защото знаете от добавките за пенсионерите, че веднъж помогне ли се по един или друг начин, много е трудно след това да си прибереш помощта.

Андрей Живков: Искрено се надявам, като видим какви са резултатите от кампанията, която ще предприемем, това решение да си остане такова, да не се разтяга до безкрай.

Водещ: А допускате ли, че е възможно все пак да се удължи този срок?

Андрей Живков: Не е невъзможно, ако се удължи, ще бъде с един месец най-вероятно, но в момента фрапиращо е числото от 256 000 фирми, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия.

Водещ: Другата подкрепа, която Вие обявихте за бизнеса, е компенсация 50 лева за мегаватчас. Отново имаше недоволни сред бизнеса, те казват: искаме 70 лв. и не ги искаме от Нова година, а ги искаме по-рано, да намерят пари по-рано. Има ли вариант мярката да влезе в сила по-отрано и да е с по-голям мащаб?

Андрей Живков: Служебното правителство е принудено да работи в условията на отсъстващ парламент, тоест това ограничава терена на маневриране твърде много. Тези компенсации, които бизнесът искаше и премиерът Янев обяви, всъщност трябва да минат през бюджетна процедура.

Водещ: Имаше партии в предходния парламент, които не подкрепяха първата актуализация, а ако не подкрепят втората, възможно ли е въпреки добрите Ви намерения, тези мерки за бизнеса всъщност никога да не станат факт?

Андрей Живков: Ако подходим така, гледайки на нещата, всичко е възможно, но аз съм твърдо убеден в отговорността на партиите.

Водещ: В тази връзка всички тези мерки, които обсъдихме до този момент, задържането на цената за бита, което държавата може да направи, помощта за малкия и средния бизнес, тези 50 лв., които ще бъдат дадени в помощ, това са мерки, с които държавата дава, обаче дългосрочно няма да реши проблемите, които са в този сектор. Какво дългосрочно трябва да се направи?

Андрей Живков: Тука пак опираме до въпроса, че проблемът при нас е привнесен. Той не е български проблем, който да е възникнал в резултат на някаква определена криза тук, в България, което предполага и глобални решения. А за това вече има предложения от различни държави за мерки на европейско ниво.

Водещ: Мораториум върху търговията с квоти една от тези европейски мерки ли е?

Андрей Живков: Ако ще се въвежда такова решение, то ще трябва да се подкрепи от всички нас, но аз не виждам кой би бил против, тъй като ударът от цените не е само върху България, той е върху цялата европейска икономика.

Водещ: Ограничаване на износа, това се чува като призив към Вас всеки път, когато се отвори темата за скъпия ток. Възможно ли е?

Андрей Живков: Ние сме член на Европейския съюз, където основен принцип е свободното придвижване на стоки и услуги и работна ръка, а едно евентуално ограничаване на износа е ограничаване на свободното движение на стоки. Консумираме около 4000-4200 мегавата, а произвеждаме до 6 000, тоест в най-силните дни се изнасяха около 2000 мегавата, така че сме далеч от хипотезата, в която имаме недостиг на електрическа енергия.

Водещ:  Кога ще бъдат затворени въглищните централи?

Андрей Живков: Това, което ние ще дадем като индикативни дати, които обаче задължително трябва да се потвърдят пак и от Народното събрание, са три години. Това са 2035, 2038 и 2040 година, като за тези три варианта ще се разработят сценарии, които да предвиждат начина и стъпките, конкретните стъпки на прехода на комплекс „Марица изток“.

Водещ: А Вие за коя от тези три дати бихте гласували? Коя според Вас е най-добрата?

Андрей Живков: Трудно е да се даде такава оценка. Виждаме, че в този момент ние разчитаме на въглищната централа „Марица-изток 2“, която в момента крепи цените на едни от най-ниските нива в Европейския съюз.

Водещ: От това, което разбирам по думите Ви, по-скоро сте за по-далечната дата заради необходимостта от въглищните централи на този етап?

Андрей Живков: Би могло да се каже така. Проблемът е социален, държавата трябва да им покаже, че мисли за тях.

Водещ: Азерският газ решение ли е?

Андрей Живков: Азерският газ, разбира се, в ситуацията, в която сега се намират цените на руския газ, е някакъв вид решение. Там проблемът Вие много добре знаете, че е със забавянето на изграждането на българо-гръцката връзка и аз искрено се надявам, и съм сигурен, че повече отлагания на този проект няма да има. Така че да може да се възползваме от цялото количество азерски газ, което по договор имаме.

Водещ: И на финала, ако трябва да направите една прогноза кога ще свърши тази криза, каква би била тя?

Андрей Живков: Дългосрочните прогнози сочат, че в края на зимата и началото на пролетта ще има едно успокоение на пазарите. Разбира се, това са прогнози, макар и на професионалисти. Ще ми се тия прогнози да се окажат успешни.

Водещ: Благодаря ви за това интервю.

 

"Събуди се", NOVA

10.10.21 г.