Министър Петкова: Всички енергийни проекти защитават българския интерес

Водеща: За Белене ще говорим в следващите минути и не само разбира се. За рестарта на АЕЦ "Белене" ще бъде необходимо ново одобрение от ЕС, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това заяви в "Тази сутрин" на bTV адвокат Албена Белянова и допълни, че е изпратила въпроси за проекта към Европейския съюз след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата. Нека да си припомним точно думите й.

Албена Белянова, адвокат: две години дори не се внесе техническия проект в АЯР. Тоест, това прави проекта АЕЦ "Белене", по начина по който се случва в момента, обрича го да не се случи. Вижте, това не е първият път в който информация се представя от министър Петкова невярно, по абсолютно манипулативен начин. Същото беше положението с наказателната процедура по газовото дело срещу България. Там на среща, на която аз съм присъства, министър Петкова представи невярна информация на вицепремиера Дончев.

Водещ: А тя директно на вицепремиера е предоставила невярна информация

Албена Белянова: След това на мен ми беше казано "Ти не можеш да си позволяваш да говориш така" и аз питам – защо, аз казвам истината. И в резултат на това България беше осъдена и плати една глоба от 77 млн. евро.

Водещ: Реално необходимо ли е ново одобрение за проекта АЕЦ "Белене", както и да продължи той, независимо кой спечели тази процедура?

Албена Белянова: Категорично да, ново одобрение, това се нарича становище от ЕК, което се получава в един процес на нотификация.

Водещ: И за да изчистим нещо окончателно, Теменужка Петкова е изпратила подобно писмо, получила е същия отговор?

Албена Белянова: Точно така, още през 2019 г. Дори сега, когато отново се коментираше меморандума за разбирателство, Теменужка Петкова за пореден път каза, че това е някаква дреболия и някакво одобрение ще бъде пратено на ЕК.

Водеща: Мой гост сега е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Здравейте!

Теменужка Петкова: Здравейте!

Водеща: Добре сте дошли! Радвам се да Ви видя!

Теменужка Петкова: Благодаря Ви!

Водеща: Хайде сега да изясним този казус с необходимото одобрение от страна на ЕК за проекта "Белене". Каква е истината?

Теменужка Петкова: На първо място може би трябва да кажем това, че тези медийни изяви на определени лица целят да направят определени внушения, които меко казано са неверни. И сега ще се ще се опитам по съвсем елементарен начин да представя истината, защото тя винаги е една. Всеки може да си говори каквото иска, но фактите и документите остават и те са най-важното и най-точно доказателство за това какво се е случило. Съгласно договора за ЕВРАТОМ всяка една държава-членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или която възнамерява да измени такъв проект, е длъжна да нотифицира, т.е. да уведоми ЕК за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление съгласно чл. 42 от договора за ЕВРАТОМ, държавата-членка трябва да направи не по-късно от три месеца преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата-членка изгражда със собствен ресурс такъв проект, тя трябва да го направи не по-късно от три месеца преди да е започнала същинската работа. Тоест към настоящия момент в ситуацията, в която се намираме ние, относно процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", не попадаме в нито една от тези хипотези. Тоест ние нямаме задължението да уведомявам ЕК, тъй като процедурата е само едно намерение и не се знае тя как ще приключи. Може да приключи успешно, може да приключи неуспешно. Ангажимент да нотифицира ЕК има инвеститора. Така през 2007 година, февруари месец НЕК, тъй като тя е била инвеститор на проекта, е уведомила ЕК за проекта АЕЦ "Белене". През месец декември 2007 година ЕК е излязла с одобрение и е казала, че този проект изцяло съответства на европейските изисквания в областта на ядрената енергия. След това през 2012 година този проект е спрян. Всички помним това и всъщност процедурата е спряла до там. След като бяха възобновени действията по отношение на търсене на възможност за реализация на проекта, след решение на Народното събрание, само да отбележим, то тогава беше подготвена процедура така както възложи Народното събрание, тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, за да бъде максимално публична и прозрачна,  една седмица след нейното публикуване аз съм уведомила ЕК, без подчертавам това да има някакъв задължителен характер, но тъй като вече този проект е нотифициран веднъж и одобрен, ние сме преценили, че трябва да уведомя ЕК за това какви действия са последвали след 2012 година.

Водеща: За да е ясно още веднъж, към този момент не е необходимо ново одобрение от страна на ЕК за проекта "Белене"?

Теменужка Петкова: След това само да поясним, защото тук се афишира в публичното пространство едно писмо, в което тази дама твърди, че тя е поставила въпроси, след което й е отговорено. Та в рамките на това писмо, ако човек го прочете внимателно, а аз имах възможността да се запозная с него, не съм видяла какво е попитала дамата, но видях какво са й отговорили и ако човек направи много внимателен прочит на писмото ще види, че то много коректно отразява цялата ситуация и коренно се различава от тезите на тези лица, които търсят определена медийна изява и се опитват да въведат в заблуждение българското общество. ЕК обсъжда няколко основни теми, пояснява на поставящата въпросите. Пояснява как стои въпросът с обществените поръчки, тъй като видно от отговора, сигнала съдържа данни, че са на лице нарушения по отношение на обществените поръчки, ЕК пояснява на подателя на сигнала, че всъщност тук изобщо не става дума за процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Но другото по-важно нещо е свързано с т.нар. нотификация по отношение на чл. 41 до чл. 43 от договора за ЕВРАТОМ, за уведомлението, което трябва да бъде направено. ЕК разглежда въпроса в следния аспект: тя казва така – ако Решение Номер 250 от 2012 г. спря проекта, това означава, че старият проект е спрян и ще има нов проект. Ако този проект е нов той трябва да бъде нотифицирана отново. След това, каза Комисията, ако този проект няма извършен стрес-тест след аварията във Фукушима, това също трябва да бъде направено. Но колегите, които са подали сигнала, не са запознати очевидно с фактите такива каквито са. Фактът е, че в изпълнение на решение на Народното събрание, Министерския съвет от 29 юни 2018 г. отмени решение номер 250 от 2012 г., с който е спрян проектът и това го връща в неговия статус преди датата на спирането му. Това е важен елемент, който ще бъде съобщен на Комисията, ако се стигне до приключване на процедурата по успешен път. И по отношение на стрес-тестовете свързани след „Фукушима“ има такава проверка, която е правена в периода декември 2011 г. и тя доказва по безспорен начин, че проектът АЕЦ "Белене" е издържал успешно всички тези стрес-тестове. Ето го доклада пред мен.

Водеща: С други думи на вицепремиера Дончев сте казала истината и само истината.

Теменужка Петкова: Не, дамата говори за друго дело, т.нар. газово дело, но това е една друга тема, която не смятам че трябва да отделим специално предаване за това нещо.

Водеща: Министър Петкова със сигурност чухте и думите на Цветан Цветанов, Вашия бивш колега, който беше гост преди малко тук. Сега, той казва нещо много сериозно в доклад на този център, който в момента ръководи, че официални представители и бизнес представители са зависими от Русия, като според него тази зависимост най-вече се вижда в енергетиката, чрез участието на наши компании като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени. Това е записано в тази книга, която той ми подари преди малко. Зависимо ли е българското правителство, има ли в българското правителство представители, които са зависими от Русия?

Теменужка Петкова: Аз понеже слушах вашия разговор с господин Цветанов, не съм такъв човек, който ще тръгне да говори разни негативни неща по отношение на свои колеги, бивши, настоящи и никога не бих го направила. Но чух това, което той каза и той спомена  моето име и името на вицепремиера Дончев и на премиера Борисов като лица, които според него и според неговите източници, цитира г-н Хиновски, които смятат, че ние имаме определени зависимости. Аз категорично не съм съгласна, да не кажа че съм отвратен от това което чувам, защото и господин Цветанов, а и господин Хиновски, всички български граждани, които виждат какво се случва, могат да направят сами свои изводи. Премиерът Борисов, вицепремиерът Дончев, аз, цялото правителство винаги сме защитавали единствено и само националния интерес на страната. И не виждам как може да се говори подобно нещо при положение, че спазваме всички правила по отношение на проектите, които ние развираме и в областта на природния газ, и по отношение на проекта АЕЦ "Белене".

Водеща: Той каза, зададе Ви въпрос, дали 90% от газа, който ще тече е гарантиран за "Балкански поток".

Теменужка Петкова: По отношение на проекта "Балкански поток" трябва да кажем, че са спазени абсолютно всички европейски изисквания в областта на природния газ, газова директива, директива в областта на обществените поръчки. Смятате ли, че ако имаше проблем ЕК щеше да остави този голям инфраструктурен и важен за България, не за някой друг проект? Защото благодарение на усилията на премиера, благодарение на усилията на правителството, с реализацията на този проект, ние успяхме да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа. С изграждането на интерконектора "Гърция-България", който беше отписан, този проект стана възможен и стана факт. И всичко това, което ние правим е единствено и само за защита на българските интереси. Как щяха да коментират тези енергийни експерти факта, ако продължението или и съответно разширението на газопреносната инфраструктура от така наречения "Турски поток", което само да уточним, се намира на територията на Турция, на територията на България се намира "Балкански поток". Но алтернативите бяха две. Едната алтернатива беше продължението да мине през Гърция, другата беше да мина през България. Ако беше минал през Гърция как щяхме да обясним на българските граждани, че България загуби всичко. Защото след построяването на "Турски поток" целия транзит за Турция вече не минава през България. Това са 15 млрд. куб. метра газ годишно. Ние губим пари, губим стратегическо място. Трябваше ли да допуснем това? С цената на изключително много усилия, на спазване на всички европейски правила тези проекти са факт. Кое означава да не работим в интерес на българските интереси? Това, че участваме в изграждането на терминала за втечнен природен газ на Александруполис, където ще доставяме втечнен природен газ от Америка, от Алжир, от Катар, от различни източници. Това ли е да не работиш за интересите на България. Още нещо, понеже тук става дума и за проекта АЕЦ "Белене" и ще говорят какви ли не неща, искам само да припомня няколко факта. Първо никога не е имало предложение от Министерски съвет за този проект да има държавна гаранция.

Водеща: Цветанов каза, че усеща, че ще се промени това, т.е. че България ще даде държавни гаранции за изграждането.

Теменужка Петкова: Не знам защо се твърди такова нещо, има документи по този въпрос, всеки може да ги провери. Тези документи са и в Народното събрание, и в Министерски съвет. Но по отношение на "Белене" искам да припомня един много важен факт. Вярно е, че събитията се случиха преди четири години, но трябва да помним. На първо място – знаете, че когато излезе арбитражното решение за АЕЦ "Белене" България беше обсъдена, ние платихме 1,260 млрд. лв., парите на българските данъкоплатци. Платихме всичко, но докато платим всичко ние водехме няколко месеца изключително сериозни преговори, тежки преговори с "Атомостройекспорт". Само да припомня – в резултат на тези преговори успяхме да договорим за България, за интересите на България това "Атомостройекспорт" да се откаже от лихвите, които течаха всеки ден от датата на излизане на арбитражното решение и те бяха 325 000 лева на ден. Българския данъкоплатец трябваше да плати 325 000 лв. на ден лихви. 90 млн. лв. всъщност  успяхме да отвоюваме. И нещо друго много важно, което сякаш някакси се забрави - докато водихме всички тези преговори с "Атомостройекспорт" по отношение на осъдителното решение срещу нас, успяхме да сключим споразумения с "Атомостройекспорт", които бяха депозирали официално искане да предявят претенции и към Българската държава, защото те осъдиха НЕК, но съгласно споразумението за защита на инвестициите, имаше депозирано такова писмо през 2014 г., че те ще предават същински иск и към държавата. В резултат на изключително тежки преговори ние подписахме споразумение и  "Атомостройекспорт" се отказа от това. В чий интерес работи премиера Борисов, вицепремиера Дончев, правителството, Теменужка Петкова, в чий интерес?

Водеща: Вие сте член на ГЕРБ, нали? На столичната организация?

Теменужка Петкова: Да, от учредяването на ПП ГЕРБ съм.

Водеща: Кажете ми какво мислите за анонса, който току-що беше направен от страна на Цветанов за нов политически проект, за нова партия негова?

Теменужка Петкова: Що се отнася до желанията за нови политически проекти, да разбира се ние сме свободна, демократична страна, всеки има право да реализира своите политически идеи, своите политически и тези. Няма нищо лошо в това.

Водеща: Смятали че ГЕРБ се притеснява от новото

Теменужка Петкова: Не, не. ГЕРБ става по-силен, това мога да кажа.

Водеща: Моля?

Теменужка Петкова: ГЕРБ става по-силен.

Водеща: ГЕРБ става по-силен?

Теменужка Петкова: Да.

Водеща: Убедена сте?

Теменужка Петкова: Убедена съм. Разбира се, идват избори. Предстоят редовни парламентарни избори само след по-малко от година. Изборите са мястото, където хората дават своята оценка.

Водеща: Добре, безкрайно Ви благодаря, че бяхте тук. Мисля, че направихме важни уточнения.

Теменужка Петкова: Аз също благодаря!

Водеща: Успех!

Теменужка Петкова: Благодаря!

Водеща: Това беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова.