Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.-министър Ненов: Нашият подход е да работим открито с всички заинтересовани страни

свали снимката

Подходът на настоящия екип на Министерството на енергетиката е да работим открито с всички заинтересовани страни. Разчитаме на експертизата на всички специалисти и сме уверени, че по този път се раждат верните решения. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, който участва във форума  „Net zero economy“, организиран от в. „Капитал“. Той покани представителите на бизнеса да споделят своя опит и да предложат възможни решения на най-важните предизвикателства пред тях.

Законодателната рамка за декарбонизация има нужда от развитие и усъвършенстване, смятат Константин Божилов, мениджър на проекта ANRAV в Heidelberg Materials (Девня цимент) и Тодор Николов, директор „Проекти за енергийна трансформация“ в „Солвей груп“. Те посочиха като предизвикателства в тяхната работа необходимостта да бъдат съкратени и улеснени процедурите по ОВОС, както и да бъдат регулирани възможностите за транспорт на въглеродни емисии.

Проектът ANRAV предвижда изграждане на инсталация за улавяне на въглеродни емисии в Heidelberg Materials, тяхното транспортиране и съхранение в съществуващото газово находище „Галата“. Липсата на законодателни регулации за транспорта и съхранението конкретно на СО 2 обаче е сериозно предизвикателство.

Държавата следва да премахва пречките пред бизнеса и да създава подходяща регулаторна среда за неговото устойчиво развитие, коментира зам. министър Ненов и поясни, че в конкретния случай търсенето на най-подходящите решения заедно с всички партньори вече е стартирало.

отпечатай тази страница