Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Уважаеми колеги

свали снимката

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Позволете ми от свое име и от името на целия екип на Министерството на енергетиката да ви поздравя с професионалния празник – Деня на енергетика!

Празникът е повод да се спрем отново на огромната роля и приноса на енергетиците не само за жизнеността на икономиката ни и успешното развитие на регионите, но и за перспективите пред десетки хиляди български семейства, за много от които това е и потомствено призвание.

Приемете моята и на колегите ми признателност за вашия всеотдаен труд, който създава светлина, топлина и уют за бита, и създава условията за просперитет на индустрията.

Наред с множеството поводи за заслужена гордост, през тази година празникът ни изправя пред нови предизвикателства. Как ще изглежда в утрешния ден българската енергетика? Какви са възможностите пред сектора ни предвид глобалния енергиен преход? По какъв начин България ще се впише в актуалните европейски перспективи, свързани със Зелената сделка, като същевременно осигури достоен житейски хоризонт пред хилядите работещи в отрасъла и техните семейства? Ще бъдем ли център на енергийна сигурност и стабилност за региона и на каква цена? 

Уверен съм, че само заедно, вървейки по общ път напред, можем да отговорим адекватно на тези въпроси. Бъдете сигурни, че както аз, така и целият екип на Министерството на енергетиката, ще работим активно за това необходимата трансформация на сектора да избегне цената на тежък социален компромис. Едновременно с това ще положим всички усилия, за да очертаем работещи решения за бъдещето на въглищните мощности, поддържането и развитието на местните икономики, които са свързани с тях.

Според нашето дълбоко убеждение този път не противоречи, а се допълва от развитие на ядрени мощности, ВЕИ, геотермален капацитет и нови високотехнологични нискоемисионни решения в синхрон с климатичните предизвикателства. Ето защо в нашата визия за конкурентен енергиен отрасъл присъстват с достойно място както базовите енергийни мощности, така и възобновяемите, които ги допълват и надграждат.  

Това е пътят за осигуряване на дългосрочна перспектива, ефективност, устойчивост и конкурентоспособност на българската енергетика.

Във всички тези усилия ние разчитаме на вашата инициативност, професионализъм и богат опит. 

В заключение бих искал да ви приветствам още веднъж с празника и да ви пожелая здраве и сили за справяне с важната мисия – да осигурим стабилен енергиен сектор – основа за конкурентно развитие на цялата икономика!  

 

Честит празник!

 

Румен Радев

Министър на енергетиката

отпечатай тази страница