Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Стратегия за отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци до 2030 г.

Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане Стратегия за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО) до 2030 г. Актуализираният план е разработен в изпълнение на изискванията на Директива 2011/70/Евратом за установяване на общностна рамка за отговорно и безопасно управление на ОЯГ и РАО. Проектът отразява настъпили изменения в националната законодателна и регулаторна база. Стратегическият документ определя цялостната политика и принципи в областта на използване на ядрено гориво, като обхваща конкретните етапи на управление на ОЯГ и всички видове РАО, под юрисдикцията на България. Проекто-стратегията очертава прилаганите и планирани практически решения, състоянието и експлоатацията на съществуващите съоръжения, както и стъпките за реализация на бъдещи такива.

По отношение на дейностите за управление на ОЯГ се предвижда, като най-приемлива алтернатива, отработеното ядрено гориво да продължи да бъде преработвано, с извличане на полезните компоненти. Като основен приоритет в дейностите за управление на РАО, се предвижда изграждането и пускането в експлоатация на Национално хранилище за погребване на РАО. Предвижда се да се работи за: усъвършенстване  на  технологичните  процеси  на  първична  обработка  на РАО; оптимизация на процесите за съществено намаляване обема на генерираните РАО; пускане в експлоатация на съоръжения за вторична преработка и кондициониране на РАО. Разглеждат се възможности и за изграждането и на хранилище за дълговременно съхранение на контейнери с високоактивни РАО, получени от преработката на ОЯГ. Стратегическият план за реализация на целите, задачите и мерките по управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци е с хоризонт за периода до 2030 г.

Мнения и препоръки могат да бъдат изпращани на електронен адрес: k.kostadinova@me.government.bg в законоустановения срок.

Стратегия за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО)

Приложение 1

Приложение 2

Приложение 3

Приложение 4

Приложение 5

Приложение 6

Приложение 7

Таблица с отразени становища по проведеното обществено обсъждане на Стратегия за управление на ОЯГ и РАО до 2030 г.

Решение на МОСВ за преценяване за необходимостта от извършване на екологична оценка

Обобщена справка от Наредбата за реда и условията за извършване на екологична оценка на планове и програми за изменение на актуализираната Стратегия

отпечатай тази страница