Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Служители от публичната администрация във Варна и Бургас преминаха обучения по енергийна ефективност

Служители от публичната администрация във Варна и Бургас преминаха обучения по енергийна ефективност свали снимката

В периода 13.01.2016 г. – 16.01.2016 г. във градовете Варна и Бургас се проведоха двудневни обучения за подобряване знанията и уменията на публичната администрация в областта на енергийната ефективност. Събитията се състояха в рамките на проект BG04 "Енергийна ефективност и възобновяемa енергия", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Бенефициент по проекта е Висшето училище по застраховане и финанси с партньори консултантската норвежка фирма Norsk Energi, Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие и Енергоефект Консулт, България. Това бяха първите модули на обученията, провеждани в двата морски града. Участие в тях взеха представители на различни детски учебни заведения от морските градове и региона, Областните администрации на Варна, Бургас, Добрич, общини от областтта, както и Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

През първия модул от обучението участниците се запознаха с националното и европейско законодателство в областта на енергийната ефективност. Енергийният мениджмънт, оценка на ефективността на енергийните проекти, както и основни познания в сферата на енергийните одити, бяха други засегнати теми.

Всеки служител, който участва в поне два от трите модула на обучение в съответния град,  ще получи сертификат за успешното завършване на програмата. По време на втори и трети модул на обученията представителите на държавните, общинските и обласните администрации ще се запознаят и с теми като: разработването на планове за действие в съответствие с националното законодателство, съответните директиви на Европейския съюз, свързани с мерките в сгради, улично осветление и други; отчитане изпълнението на плановете за действие; най-добри практики по отношение на мерки за енергийната ефективност с решаване на множество практически казуси. Обучаващите се служители ще имат  възможност да участват и в практически занятия в мобилен офис с дидактическо оборудване за обучение за системи за оползотворяване на слънчева енергия. Практическите занятия ще се състоят по време на третия модул от обученията, който ще се проведе през месеците март и април 2016 г.

отпечатай тази страница