Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

С 511 млн. лв. по линия на Плана за възстановяване и устойчивост ще се модернизира електроенергийната инфраструктура

Министерството на енергетиката, съвместно с представители на Електроенергийния системен оператор, организира обществено обсъждане със заинтересовани страни на проекта за дигитална трансформация и развитие на информационните системи на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД в условията на нисковъглеродна енергетика. Проектът на стойност 511 млн. лв. е включен в Плана за възстановяване и устойчивост. Той обхваща модернизация на дейностите, свързани с планирането, управлението и мониторинга на електроенергийната система и необходимостта от нейното гъвкаво управление.

Тази необходимост става все по-осезаема във връзка с навлизането на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс и с оглед предизвикателствата, които поставя пред българската енергетика Зелената сделка на ЕС, подчерта при представянето на проекта заместник-министър Жечо Станков. По неговите думи дигиталната трансформация на ЕСО в условията на нисковъглеродна енергетика е без алтернатива.

Проектът предвижда въвеждането на съвременни дигитални средства, които да осигурят необходимата маневреност, сигурност, надеждност и бърза реакция при управлението на електроенергийната система в условията на нисковъглеродно производство. С неговата реализация ще бъде повишена гъвкавостта на оперативното управление на системата.

Проектът е ориентиран към това мрежата на ЕСО да стане по-гъвкава, по-отворена към съседните системи и с възможност за по-лесен пренос на електроенергия, стана ясно по време на обсъждането.  Целта е както модернизация на подстанциите, така и на телекомуникационната инфраструктура, така че да се организират свободни електроенергийни магистрали на територията на цялата страна и със съседни държави.

Три основни направления за изпълнение са предвидени в проекта – модернизация на системите за управление, планиране и администриране, модернизация на електропреносната мрежа, така че да има възможност  тя да поеме гъвкаво повишените потоци от данни и повишаване на възможността за присъединяване на нови ВЕИ към мрежата, тяхното управление и балансиране.

Изпълнението на предвидените  в проекта дейности ще доведе и до повишаване на междусистемните капацитети със съседни страни.

 

 

отпечатай тази страница