Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Приветствие на министъра на енергетиката Румен Радев по повод Деня на миньора - 18 август

свали снимката

Уважаеми колеги и партньори,

По традиция датата 18 август - успението на покровителя на българския народ Иван Рилски, ни събира за Деня на миньора, за да отбележим постигнатото в сектора и да почетем светеца и като негов закрилник. Бих искал да се присъединя към празничното настроение сред вас и вашите семейства и да ви пожелая много здраве и нови постижения в отговорния ви труд!

Един от основните фактори за развитието на съвременното общество е добивът на природни ресурси и прилагането на ефективни технологии за тяхната експлоатация. Минерално-суровинната индустрия има стратегическо значение за цялата икономика на България като основа за редица важни производства: металургия, машиностроене, химическа промишленост, енергетика, стъкларско и порцеланово производство, строителство и мн. др.   40% от електроенергията в страната се добива на база минерални суровини и е от решаващо значение за енергийната ни стабилност.

Минерално-суровинната индустрия е един най-добре развиващите се сектори и се отличава с по-висока производителност спрямо средната за промишлеността ни. Отрасълът осигурява около 5% от брутния вътрешен продукт и заетост пряко на около 20 хил. души, а със свързаните дейности – на близо 120 хил. души.

В този празничен момент бих искал да ви благодаря за всичко свършено и да заявя категорично подкрепата на Министерството на енергетиката, за да бъде вашата дейност още по-ефективна и в съответствие със съвременните изисквания за иновативност, плавен преход и устойчиво развитие, с грижа за здравето и безопасните условия на работа за всички заети в сектора и отговорно отношение за опазване на околната среда.

Забележително е, че секторът продължава възходящото си развитие въпреки кризите в Европа през последните години. Минно-суровинният отрасъл у нас има дългогодишни и богати традиции, а дейностите по търсене и проучване на минерални суровини продължават успешно. С общи усилия можем да надграждаме и обогатяваме тези традиции. 

Без съмнение, индустрията се развива стабилно и ключов фактор за това сте вие - заетите в нея. Освен на геоложките дадености, отрасълът разчита на най-новите технологии и на опита и уменията на геолозите и минните специалисти. Бъдещето му е във вашите ръце, инициативи и проекти.

Позволете отново да ви пожелая крепко здраве и нови сили за поемане на професионалните предизвикателства – те са предпоставка за нови високи постижения.

 

Честит празник!

 

отпечатай тази страница