Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Правителството почете жертвите на комунистическия режим

свали снимката

Министри и членове на кабинета се поклониха пред мемориалната плоча на лагера Белене

Министри и членове на кабинета, представители на местната власт и на общността посетиха за поклонение бившия лагер Белене в днешния Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Инициативата за почетния акт в концлагера е на министрите на околната среда и водите Юлиян Попов, на правосъдието Атанас Славов и на културата Кръстю Кръстев.

За да се поклонят и да положат цветя пред мемориалната плоча на лагера Белене, към тях се присъединиха министрите на отбраната Тодор Тагарев, на здравеопазването проф. Христо Хинков, на електронното управление Александър Йоловски, заместник-министрите на енергетиката Красимир Ненов, на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, на културата арх. Чавдар Георгиев и на правосъдието Емил Дечев.

Цветя бяха поднесени и от името на министър-председателя акад. Николай Денков, който е на работно посещение в Брюксел, както и от други министерства.

В акта на поклонение участваха и кметът на Белене Милен Дулев, директорът на фондация „Остров Белене“ Михаил Маринов и Луиза Славкова, Борислав Димитров и проф. Момчил Методиев от фондация „Софийска платформа“.

Лагерът Белене е най-големият, най-дълго съществувалият и най-добре запазеният от мрежата затвори за въдворяване на инакомислещите след 1944 г. Тази година се навършват 75 години от отварянето му. Заради историческата памет и дълга към бъдещите поколения заслужава да бъде изградено публично достъпно място за възпоменание и признателност  към жертвите.

Същевременно остров Персин е дом на един от най-големите и най-богатите на животински видове природни паркове в България. Градът и островите от Беленския архипелаг имат потенциала да се превърнат в място за екологичен, исторически и културен туризъм.

 

отпечатай тази страница