Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Ограничителният режим за снабдяване с електроенергия в засегнатите райони на страната е частично отменен

Захранени са всички подстанции, собственост на "ЕСО" ЕАД

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе отменен частично ограничителният режим за снабдяване с електроенергия в засегнатите райони на страната, обслужвани от "ЧЕЗ" АД, както и за поисканите от "ЕСО" ЕАД области. Режимът бе въведен след тежката аварийна обстановка, възникнала вследствие на неблагоприятните метеорологични условия от 7 март 2015 г. На основание чл.72, т.1 и т.2, ал.2 и ал.4 от ЗЕ и чл.3, ал.1, ал.3, т.1 от Наредба №10 за реда за въвеждане на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ, ограничителният режим бе въведен считано от 00.00 ч. на 09.03.2015 г. Частично отмененият ограничителен режим се отнася за територията на областите: Пазарджик, Кърджали и Смолян, поискани от "ЕСО" ЕАД, както и за общините, обслужвани от "ЧЕЗ" АД: Берковица, Чипровци, Трекляно, Невестино, Кюстендил, Гоце Делчев, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Сандански, Струмяни, Ихтиман, Самоков, Област София-град.

Министерството на енергетиката предприе необходимите действия за създаване на организация и овладяване на тежката ситуация, възникнала в енергийната система. Първите изключвания, причинени от обилен снеговалеж и силен вятър, започнаха в 00:11 часа на 07.03.2015 г. В рамките на няколко часа аварираха 48 въздушни линии от високо, средно и ниско напрежения. Броят на останалите без захранване подстанции средно на ниско напрежение достигна 15. В резултат на навременната реакция и работата на кризисните екипи са захранени всички подстанции, собственост на ЕСО ЕАД. Към момента аварирали остават 2 електропровода 110 kV, които не представляват проблем за електрическото захранване на населените места и домакинствата. По тях екипите на МЕ и "ЕСО" продължават възстановителните работи до окончателното отстраняване на авариите в цялата страна.

Ограничителният режим ще бъде отменен изцяло при пълното отстраняване на авариите в засегнатите райони на страната. Към 23.03.2015 г. засегнати от аварии са 18 населени места - 6 в област Кърджали и 12 в област Смолян, обслужвана от "ЕВН" ЕАД. За всички абонати е осигурено електрическо захранване от генератори. Екипите продължават да работят до пълното отстраняване на авариите.

отпечатай тази страница