Министър Живков: Спазването на сроковете при ремонтните дейности на ПАВЕЦ Чаира е от критична важност

Министър Живков: Спазването на сроковете при ремонтните дейности на ПАВЕЦ Чаира е от критична важност свали снимката

Спазването на сроковете при ремонтните дейности на авариралата машина на ПАВЕЦ Чаира и на тези в рехабилитация е от критична важност за електроенергийната система в контекста на предстоящия зимен сезон и растящите цени на електроенергията. Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков, който инспектира на място хода на ремонтните работи. Министър Живков бе придружен от делегация на Европейската комисия, водена от заместник-генералния директор на ГД "Енергетика" Масимо Гариба, която е на мониторингова мисия в България за проверка на напредъка по изпълнението на проекти, финансирани по линия на Международния фонд "Козлодуй". Рехабилитацията на комплекса Белмекен – Сестримо – Чаира е един от тези проекти.

През м. август една от машините на ПАВЕЦ Чаира аварира. Този факт, в съчетание с плановата рехабилитация на други две съоръжения, извежда от експлоатация значителна част от мощностите на централата. В момента работата по ремонта е оптимизирана чрез прехвърляне на персонал от други мощности, съкращаване на отпуски и почивки и други мерки. Целта е ремонтните дейности да приключат до края на годината, увериха от ръководството на централата. Това ще осигури възможност за ускоряване и на рехабилитационните дейности, тъй като на площадката на централата не е възможно да се изпълняват дейности на повече от две машини едновременно.

ПАВЕЦ Чаира разполага с 4 агрегата с обща мощност 864 МW. Споразумението за рехабилитация на хидроенергийния комплекс Белмекен – Сестримо – Чаира е подписано през 2013 г. между ЕБВР (като администратор на средствата по МФК) и НЕК ЕАД. Споразумението е на обща стойност 42.48 млн. евро, от които 26.58 млн. евро – безвъзмездни средства по линия на МФК.

отпечатай тази страница