Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в срок

Министър Петкова: Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в срок свали снимката

Дейностите за изграждане на транзитен газопровод за Турция (лупинг) в участъка Лозенец - Недялско се извършват в срок. Днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектираха обекта в района на Ямбол.

Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД. Дейностите са част от проект за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия. Строежът е свързан с разширяване на транзитния газопровод за Турция и е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност на България с южната ни съседка. С реализирането му ще повиши сигурността на преносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД и ще се осигури възможност за пренос на допълнителни количества газ по транзитния газопровод в участъка между компресорна станция "Лозенец" и българо-турската граница.

По думите на премиера Бойко Борисов, с изграждането на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център Балкан ще се захранва от различни източници на природен газ. Спазваме европейското законодателството и изискванията на Третия либерализационен пакет при реализация на проектите, всеки може да заплаща транзитни такси и да тразнитира през България, каза още Борисов. Ние работим с реални действия и изпълняваме един от основните си приоритети в областта на енергетиката, а именно - диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, подчерта Петкова.

Въвеждането на обекта в експлоатация се очаква през 2018 г. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб. м. до 15.7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

отпечатай тази страница