Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов участва в церемония за откриването на интерконектора Гърция – България

свали снимката

Министърът на енергетиката Александър Николов, заедно с министър-председателите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов и други официални лица, участва в церемонията за откриването на междусистемната връзка Гърция – България (IGB) край гръцкия град Комотини. Съоръжението има основно значение за енергийната сигурност в региона. В синергия с газопроводите ТАР и ТАNAP, както и със съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ, връзката ще може да осигурява пренос на природен газ от различни източници – Каспийския регион, Катар, Египет, Израел, САЩ и други. По този начин газопроводът се явява ключов фактор за диверсификация на източниците на природен газ, чието значение нараства многократно след едностранно спрените доставки от страна на „Газпром експорт“.

Участниците в церемонията подчертаха ролята на проекта за енергийната сигурност не само в Югоизточна Европа, а и на целия континент. Според единодушното им мнение, IGB ще трансформира енергийната карта на региона и ще задълбочи още повече сътрудничеството между страните. С пускането на газопровода в търговска експлоатация, европейските държави ще имат достъп до нови, различни източници на природен газ и по този начин ще превърнат в реалност дългогодишните намерения за диверсификация.

За България връзката има ключово значение за изпълнение в пълен обем (1 млрд. куб. м. годишно) на договора за доставка на природен газ от Азербайджан.    

Към началото на м. юли основните строителни дейности по газопровода са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло, газоизмервателната станция при Стара Загора е завършена, 165 км. от цялото трасе са рекултивирани. В момента газопроводът е запълнен с тестови количества природен газ. След пускането му в търговска експлоатация, което се очаква преди старта на следващия отоплителен сезон, той ще бъде най-високотехнологичното съоръжение от този тип в страната – всички обекти по трасето ще се обслужват неприсъствено.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето му у нас преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района. Капацитетът му е 3 млрд. куб. м. годишно, с възможност да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. годишно.

отпечатай тази страница