Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Малинов: Проектът за изграждане на нови ядрени мощности е най-значимият за българската икономика

Министър Малинов: Проектът за изграждане на нови ядрени мощности е най-значимият за българската икономика свали снимката

„Проектът за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, заедно с диверсификацията на горивото, е най-значимият за българската икономика. Той ще изпълни една от стратегическите цели на България в контекста на енергийна трансформация – преходът към нискоемисионни и устойчиви енергийни източници. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов пред участниците в традиционната международна конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от „Булатом“.

Един от най-важните аспекти на социално-икономическия принос от изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, е свързан с участието на български компании във всички етапи на проекта, подчерта министър Малинов. Той акцентира върху настояването на правителството за поне 30-40% участие на български компании при проектирането и изграждането на новите мощности, което е ключов приоритет в преговорите.

„Работата на правителството в отговор на необходимостта от трансформация на сектора е подчинена на разбирането, че постигането на климатична неутралност до 2050 г. е изпълнима задача, която изисква специален фокус върху инвестициите в нисковъглеродни източници. Ядрената енергия заема водещо място сред тях“, акцентира министър Малинов пред участниците във форума. По неговите думи, развитието на ядрената енергетика в страната при стриктно спазване на международните норми за безопасност, защита на околната среда и човешкото здраве е ключов фактор за енергийната и националната ни сигурност.

Преди дни, по време на плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, той бе зареден с алтернативен тип ядрено гориво – това на американската Уестингхаус. „Това е решителна стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация, която означава право на избор – да сме по-сигурни и по-независими при постигане на по-добри икономически условия“, изтъкна министър Малинов. По неговите думи, доставките от надежден източник са водещ фактор за безопасната експлоатация на ядрената ни централа.

Министър Малинов подчерта твърдата ангажираност на правителството да продължи в необходимото темпо развитието на ядрените мощности в бъдеще. Този процес е отвъд енергийната сигурност, той означава цялостна национална сигурност на европейския електроенергиен пазар, заключи енергийният министър и допълни, че страната ни ще продължи да разчита на надеждната и безопасна работа на ядрените мощности, които осигуряват  беземисионно производство на разумни цени и изцяло в съответствие с предизвикателствата, свързани с европейската Зелена сделка.

отпечатай тази страница