Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Красимир Ненов: Плановете за справедлив преход осигуряват основата за солидарност в енергийната трансформация

свали снимката

Териториалните планове за справедлив преход осигуряват основата, за да бъде достъпен за хората в засегнатите региони един важен инструмент за солидарност – Фондът за справедлив преход. Това коментира заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред участниците в 17-та годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“. Г-н Ненов припомни, че никъде в документите няма административни ограничения за работата на въглищните централи и мините.

Предизвикателство пред правителството е да се съхрани целостта на комплекса „Марица изток“, така че уменията на хората и инфраструктурата да се използват най-пълноценно, стана ясно още от думите на зам.-министър Ненов. От тази гледна точка е започнала работа по разработването на план за управление на комплекса, който следва да идентифицира новата цялостна визия за развитието му, както и свързаната с това необходимост от създаване на качествени работни места.

Около 1 млрд. евро годишно са необходимите инвестиции за енергийна трансформация. Създаването на подходяща рамка, която да даде сигурност на инвеститорите, е ключово условие за успех на целия процес, каза още зам.-министър Ненов.

След внасянето на проектите на Териториални планове за справедлив преход в ЕК, българската страна очаква коментарите на комисията по тях. Процесът на преговори трябва да приключи до края на годината.   

отпечатай тази страница