Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Красимир Ненов: Модернизацията на ВЕЦ "Момина клисура" ще допринесе за надеждната експлоатация на електроенергийната система

свали снимката

"Модернизацията на централата ще допринесе за надеждната експлоатация на електроенергийната система на България през следващите десетилетия." Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов при отбелязването на 50-ата годишнина от пускането в експлоатация на ВЕЦ "Момина клисура" и официалното завършване на рехабилитацията на централата. Той допълни, че завършената модернизация е още една стъпка към постигането на амбициозните цели за декарбонизация, които страната ни като държава членка на ЕС си е поставила.

Успешното реализиране на рехабилитацията е от ключово значение за бъдещата работа на ВЕЦ "Момина клисура". Извършените рехабилитационни дейности ще намалят разходите за поддръжката на хидроенергийните мощности, ще подобрят характеристиките по отношение на нивата на напрежението и честотния контрол, ще допринесат за повишаване експлоатационната надеждност на централата и за увеличаване на електропроизводството чрез по-ефективното използване на наличния хидропотенциал.

Заместник-министър Ненов подчерта, че проектът е чудесен пример за доброто ни сътрудничество с надежден партньор, какъвто е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и за доверието, което имаме от страна на донорите на Международния фонд "Козлодуй" (МФК). Модернизацията на централата е част от проекта за рехабилитация на съоръжения от хидроенергийната система, съфинансиран с безвъзмездни средства от администрирания от ЕБВР "Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй" (KIDSF) и собствени средства на компанията.

По време на обиколката на ВЕЦ "Момина клисура" заместник-министър Ненов постави акцент върху дейностите по модернизацията на централата, които са изпълнени при стриктно спазване на правилата за безопасност.

ВЕЦ "Момина клисура" е третото стъпало на най-голямата хидроенергийна каскада в България – Белмекен–Сестримо–Момина клисура. Централата е деривационна, разполага с два вертикални хидроагрегата с турбини тип Францис с обща инсталирана мощност 120 MW, средногодишно производство от 136 GWh и необходимо водно количество за производство на електрическа енергия 56,6 m³/s.

В своята 50-годишна история ВЕЦ "Момина клисура" е произвела 17 637 563 928 kWh електрическа енергия.

отпечатай тази страница