Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Интерконекторът България-Румъния ще допринесе за гарантиране сигурността на газовите доставки в Европа

Интерконекторът България-Румъния ще допринесе за гарантиране сигурността на газовите доставки в Европа свали снимката

"България има първият изграден интерконектор – този с Румъния.  Благодарение на отличното сътрудничество и неуморните усилия на двете компании - "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." съоръжението вече е въведено в експлоатация. Много правителства говорят в управленската си програма за диверсификация, но тя се случва реално в правителството на премиера Борисов". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония по въвеждане в експлоатация на газовата връзка. На събитието присъстваха още министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску, председателят на КЕВР Иван Иванов, директорът на "Вътрешен енергиен пазар", Европейска комисия д-р Клаус-Дитер Борхард и други.

"След изграждане и на интерконектора с Гърция в страната ни ще функционира реален пазар на природен газ. С междусистемните газови връзки ще се гарантира и сигурността на газовите доставки в Европа", каза още Петкова. По думите на Клаус-Дитер Борхард интерконекторът България-Румъния е начална точка за развитие на региона на Югоизточна Европа. Очакваме и другите междусистемни газови връзки да бъдат изградени, подчерта той. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов допълни, че с въвеждането в експлоатация на газовата връзка се изпълнява още една стъпка за реализирането на концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителния център "Балкан". Министър-председателят Борисов подчерта, че диверсификацията ще разкрие много добри възможности за бизнеса.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав. Общата стойност на проекта възлиза на близо 24 млн. евро. , от които 9 млн. евро са предоставени от Европейската комисия.

отпечатай тази страница