Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Развитието на отношенията в енергетиката беше обсъдено на среща между министъра на енергетиката и посланика на Франция

свали снимката

Енергетиката е основен сектор на сътрудничество между България и Франция. Двете страни си сътрудничат успешно не само в областта на ядрената енергетика, но имат взаимен интерес от развитието на проекти в областта на производството на възобновяема енергия, развитието на хидроенергетиката и топлофикационните дружества. Около това се обединиха министърът на енергетиката Румен Радев и началникът на кабинета – Карина Ангелиева, и посланикът на Франция у нас Жоел Мейер и първият съветник на френското посолство - г-жа Стефани Петибон.

Бяха обсъдени темите за доставка на свежо ядрено гориво от "Фраматом" за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", възможностите за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на централата, производството на водород от ядрена енергия, технологията на малките модулни реактори и възможностите за мощности с по-малък капацитет, но по-голяма гъвкавост.

Министър Радев изрази надежда двете страни да разширят доброто си сътрудничество и готовност за бъдещи регулярни срещи.

Посланик Мейр се съгласи, че сектор "Енергетика" предлага много възможности за двустранно сътрудничество и допълни, че френски компании проявяват интерес към инвестиции не само в ядрената енергетика, но и в офшорна вятърна енергия, соларни мощности и водород.

Акцент в срещата беше взаимната подкрепа на двете държави на европейско ниво и общото им виждане, че ядрената енергетика допринася за изпълнението на енергийната трансформация и Зелената сделка.

отпечатай тази страница