Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Заместник-министър Николов разговаря в Париж с водещи световни производители в ядрената енергетика

свали снимката

Той участва в Световното ядрено изложение във френската столица

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов участва в Световното ядрено изложение, което се провежда на всеки две години в Париж и обединява водещите сили в областта на ядрената енергетика. Диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“, бъдещите проекти за развитие на нови ядрени мощности в България, възможностите за обучение и практика на български студенти по ядрена енергетика в реална среда при водещите световни производители – това бяха сред основните теми на разговорите на г-н Николов във френската столица.

С президента на Уестингхаус Патрик Фрагман бяха обсъдени доставките на свежо ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Заместник-министър Николов запозна своя събеседник с напредъка във връзка с намерението на нашата страна за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийната политика на България бе централна тема на разговора на г-н Николов с главния изпълнителен директор председател на Борда на директорите на EDF Люк Ремон. Френската компания, световен лидер в ниско-въглеродната енергия, потвърди своята готовност да сътрудничи с България в областта на ядрената енергетика. Дискусията се фокусира върху обмяната на опит между ядрените оператори на двете страни и експертизата, която EDF може да добави към цялостната верига на стойността на атомната енергия.

Фраматом е заинтересована от участие в бъдещите конкурси за доставка на оборудване извън ядрения остров за 7 и 8 блок, които предстои да се изграждат на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно в разговора на г-н Николов с главния изпълнителен директор на компанията Бернар Фонтана. Френската компания има готовност да сключи договори с български университети, които имат ядрени специалности, за обучение на експерти в своята едноименна академия.

Във френската столица зам. министър Николов участва и в годишната среща на държавите от Ядрения Алианс, където централна тема на обсъждането бе Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Участниците в Декларацията се ангажират да предприемат действия на национално равнище, за да гарантират, че техните АЕЦ се експлоатират отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост и сигурност. България се присъедини към Декларацията с решение на Министерския съвет от последната седмица. Предстои тя да бъде официално представена в рамките на СОР-28 в Дубай.

 

 

 

отпечатай тази страница