Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

"Булгартрансгаз" модернизира компресорна станция "Странджа", през която преминава 85% от транзитирания през България природен газ

свали снимката

"Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация третата от четирите модернизирани компресорни станции. Реконструкцията на КС "Странджа" възлиза на близо 70 млн. лева, а инвестицията в ново оборудване за четирите компресорни станции (Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич) надхвърля 200 млн. лева. В средата на годината предстои да бъде открита и тази в Петрич. Проектът се финансира със средства на Булгартрансгаз, като се изпълнява от Главболгарстрой, а оборудването – газотурбинните агрегати е на американската компания Солар Турбайнс. На церемонията по откриване на компресорна станция "Странджа" присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Ямбол Георги Славов, посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

КС "Странджа" е включена на изхода на трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция – възстановява загубите на налягане и осигурява договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница. С модернизацията на обекта се гарантира намаляване на отделяните емисии и привеждане в съответствие с европейските екологични норми. Намалява се рискът от непланирани ремонти; подобрява се техническото състояние и се повишава техният експлоатационен ресурс.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че през компресорната станция "Странджа" преминават 14 млрд. куб. метра природен газ за Истанбул, за които страната ни получава транзитни такси. "Правим най-доброто за изпълнение на стратегията за истинска диверсификация", каза още той. По думите на министър Теменужка Петкова КС "Странджа" е една от най-важните, тъй като 85% от тразитирания през страната природен газ е именно за Турция. За това е важно тази компресорна станция да е модернизирана и съоръженията да отговарят на най-високи изисквания. Изпълнителният директор на Булгартрнасгаз Георги Гегов обяви, че през следващата седмица започва вторият етап от модернизация на газопреносната мрежа на България. С получено от Европейската комисия ще бъде извършен технико-икономически анализ за втория етап от реконструкцията на компресорните станции.

отпечатай тази страница