Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Казахстан са готови да разширят партньорството между двете страни в областта на енергетиката

свали снимката

България и Казахстан имат голям нереализиран потенциал в сферата на енергетиката. Около това мнение се обединиха министърът на енергетиката Румен Радев и посланикът на Казахстан у нас – Виктор Темирбаев. На срещата, проведена на 30.06.23 г., присъстваха още Ива Петрова, зам-министър на енергетиката, и Карина Ангелиева, началник на кабинета на министър Радев. От казхастанска страна участие взеха Даурен Рахметов, заместник-ръководител на мисията, и Мейржан Жумадъла, аташе в посолството.

„За България Казахстан е не просто партньор, а надежден партньор“, заяви министър Радев, който допълни, че имаме ясно разбиране за капацитета на Казахстан в енергийния сектор.

Посланик Темирбаев подчерта, че Казахстан е първата централноазиатска страна, подписала споразумение за засилено партньорство и сътрудничество с ЕС. Той обаче изрази съжаление, че българо-казахстанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество за последно е заседавала през вече далечната 2016-а година.

Стана ясно също, че Казахстан проучва възможностите за доставка на казахстански суров петрол през Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Черно море до Бургас.

Министър Радев се обяви за задълбочаване на отношенията с Казахстан и изрази мнение, че трябва да се помисли за по-широк меморандум за сътрудничество, включващ участието на редица министерства, за насърчаване наинвестициите и стокообмена, обмяна на експертиза, образователни програми и т.н.

отпечатай тази страница