Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Булгаргаз и Боташ подписаха споразумение за достъп до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ в Турция

свали снимката

В присъствието на министрите на енергетиката на България и Турция Росен Христов и Фатих Дьонмез в Министерския съвет бе подписано споразумение, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания Боташ. В допълнение към газопроводите, това са и пет терминала за втечнен природен газ, с които разполага турската компания.

Споразумението е със срок 13 години. То осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно между двете държави през този период.

"Днешното подписване на документа е първа крачка от едно дългогодишно ползотворно сътрудничество, което ще даде възможност страната ни да купува природен газ от всички световни производители", отбеляза българският министър на енергетиката Росен Христов. По неговите думи, така двете държави решават съвместно проблема със сигурността на газовите доставки, сериозно нарушена вследствие на военните действия в Украйна. "Тази стъпка има огромно значение не само за България, но и за цяла Европа", подчерта още енергийният министър.

"Буквално три седмици, след като президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган договориха мащабно сътрудничество между нашите две държави, ние успяхме да превърнем тяхната инициатива в практическо решение, което дава възможност за взаимно изгодно развитие в сферата на енергетиката", допълни министър Христов.

По думите на неговия колега от турска страна Фатих Дьонмез преносът на природен газ, станал възможен благодарение на подписаното споразумение, има ключова роля за сигурно и надеждно снабдяване с природен газ за целия регион. Министър Дьонмез изрази своята увереност, че това сътрудничество ще продължи да се задълбочава в интерес на потребителите.  

 

отпечатай тази страница