Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Азербайджан ще търсят надграждане на енергийното сътрудничество

свали снимката

Енергийната сигурност и разширяването на сътрудничеството в областта на енергетиката, което вече има история в сигурни и достъпни доставки на природен газ за българските потребители, бяха сред обсъдените теми на среща на 15.06.23 г. между министъра на енергетиката Румен Радев, зам-министър Ива Петрова и експерти от Министерството на енергетиката с гости от Азербайджан.

Визитата беше водена от посланик Хюсейн Хюсейнов, присъстваха Мурад Хейдаров, ръководител на Представителството на Азербайджан у нас, както и екип на азербайджанската държавна компания СОКАР.

Посланик Хюсейнов изрази желание за още по-задълбочено сътрудничество, включително и възобновяване на работата на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество във възможно най-кратък срок.   

Г-н Хейдаров пък демонстрира подновен интерес от страна на Азербайджан към газификацията за битовите нужди в България. Министър Радев подчерта, че Азербайджан е стратегически и надежден партньор в енергийния сектор.

Взаимно беше потвърден интереса от развитие на сътрудничеството в осигуряване на газови доставки за българския и регионалния пазар, както и общ интерес в развитието на ВЕИ технологиите и потенциала на използването на водород.

 

отпечатай тази страница