Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката обяви подбор на предложения за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия

Министерството на енергетиката обявява процедури чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели  по процедура BG-RRP-4.032 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW" и процедура BG-RRP-4.033 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW"

Министерството на енергетиката обявява процедури чрез подбор по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост - BG-RRP-4.032 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW" и процедура BG-RRP-4.033 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW".

Процедурите са в изпълнение на част от Инвестиция 6 „Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия“  (C4.I6) от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Основната цел на инвестицията е да допринесе за увеличаване на дела на чиста енергия в енергийния микс на България по пътя към климатична неутралност чрез предоставяне на подкрепа за изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1 425 MW мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

  1. Процедура BG-RRP-4.032 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW" е с общ бюджет от 107 570 650 лв.

Предоставянето на средства по процедурата за подбор на инвестиции от крайни получатели е насочено единствено към нови мощности за производство на електрическа енергия от слънчева и/или вятърна енергия с локални съоръжения за съхранение (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на инвестиционна помощ за локалните съоръжения за съхранение на електрическа енергия. Процедурата има за цел изграждането на минимум 200 MW производствени мощности от ВИ в комбинация с минимум 100 MW ЛСС.

Минималният и максималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиция на даден кандидат са, както следва:

  • Минимален размер на финансиране за предложение – няма;
  • Максимален размер на финансиране за предложение за един проект за едно предприятие – до 35 854 000 лева.

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за кандидата е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 1 075 706 лева (без ДДС) за 1 МW инсталирана мощност на ЛСС.

За да бъде допустимо предложението за инвестиция следва бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство.

  1. Процедура BG-RRP-4.033 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW" е с общ бюджет от 427 544 438 лв.

Предоставянето на средства по процедурата за подбор на инвестиции от крайни получатели е насочено единствено към нови мощности за производство на електрическа енергия от слънчева и/или вятърна енергия с локални съоръжения за съхранение (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на инвестиционна помощ за локалните съоръжения за съхранение на електрическа енергия. Процедурата има за цел изграждането на минимум 940 MW производствени мощности от ВИ в комбинация с минимум 200 MW ЛСС.

Минималният и максималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиция на даден кандидат са, както следва:

  • Минимален размер на финансиране за предложение – няма;
  • Максимален размер на финансиране за предложение за един проект за едно предприятие – до 58 674 900 лева.

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за кандидата е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 743 215 лева (без ДДС) за 1 МW инсталирана мощност на ЛСС.

За да бъде допустимо предложението за инвестиция следва бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство.

Подаването на проектни предложения се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за Механизма (ИСМ) - Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“, единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес:

https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active 

Процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения 16:30 часа на 12.06.2024 г.

След достъпване на системата чрез създаден потребителски профил, кандидатите могат да задават въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 21 (двадесет и един) дни преди изтичането на срока за кандидатстване в ИСМ (ИСУН 2020, раздел НПВУ) чрез модул “Електронно кандидатстване“.

 

Пакет от документи по процедура BG-RRP-4.032

Пакет от документи по процедура BG-RRP-4.033

 

Заповед

отпечатай тази страница