Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.-министър Ненов: Целта на териториалните планове е да обосноват нуждата от нови работни места

свали снимката

Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи  и мини. Те имат за цел да  адресират ефектите от енергийния преход. За съжаление в България за момента нямаме актуализиран интегриран план в областта на енергетиката и климата, който да показва как в бъдеще ще се развиват мощностите и какъв ще е енергийният баланс. По тази причина се получи изключително необичайната ситуация в териториалните  планове да се обсъжда енергийният преход, при условие че всъщност тяхната цел и смисъл е да обосноват нуждата от създаване на нови работни места. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред журналисти в Раднево, където трябваше  да се състои дискусия относно Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Протести обаче попречиха на провеждането на същинска дискусия. 

Категорично не отговаря на истината, че средства по териториалните планове за справедлив преход са разпределени в определен кръг фирми. Има голяма неточност в интерпретацията на данните, подчерта още г-н Ненов и поясни, че условията на Фонда за справедлив преход предвиждат средствата от него да са предназначени за малки и средни предприятия. Само по изключение има възможност да бъдат предвидени и за големи фирми, но това става след доказана необходимост. По думите на г-н Ненов, Европейската комисия е изискала, в подкрепа на такава необходимост, България да представи индикативен списък на производствени инвестиции, които да индикират интереса на потенциални инвеститори. Тази информация служи единствено, за да се обоснове нуждата от участие на големи компании в създаването на нови работни места.

В отговор на това искане на ЕК и в съответствие с прозрачната работа на Министерството на енергетиката, беше отправена покана за заявяване на потенциален интерес от компании, поясни г-н Ненов. Това не осигурява никакво предимство, нито създава ангажименти за компаниите и за държавата.

Внасянето на Териториалните планове за справедлив преход в ЕК до 30 септември е предпоставка същинските преговори по тях да започнат и да бъде наваксано пропуснатото време, така че да осигурим възможност регионите да се развиват по най-добрия начин за местните общности, категоричен бе зам.-министър Ненов. Тепърва предстои още много работа по програмиране, изготвяне на насоки за кандидатстване и условията, по които ще се провеждат оценката и подбора на проектите. 

Заместник-министър Ненов изрази своята благодарност за активното отношение на всички заинтересовани, изпратили свои бележки и становища в рамките на общественото обсъждане на плановете. Голяма част от тях са намерили място в актуализираните версии на документите. Така те отговарят в максимална степен на нуждите и интересите на засегнатите от прехода хора.

Териториалните планове следва да бъдат внесени в ЕК не по късно от 30 септември, след което, в рамките на същинските преговори с ЕК, има чудесна възможност да бъдат взети под внимание и нови предложения, които до момента по някаква причина не са били отчетени.

Има много пропуски и изоставане в изготвянето на плановете, но тяхното качество може да бъде подобрено в рамките на същинското договаряне с ЕК, стана ясно още от думите на заместник-министър Ненов.

отпечатай тази страница