Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: България подкрепя силно разширяването на доставките през Южния газов коридор към Югоизточна Европа и Западните Балкани

свали снимката

Природният газ ще играе значителна роля в процеса на декарбонизация в Югоизточна Европа и ще допринесе пряко за бързия енергиен преход. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор. Форумът се проведе на 4 февруари 2022 г. в гр. Баку, Република Азербайджан. В своето изказване министър Николов акцентира върху ролята на Южния газов коридор за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за европейските страни. Със стартирането на доставки от Азербайджан за Европейския съюз чрез новата преносна инфраструктура последната година отбеляза нов етап в развитието на проекта и доказа неговата решаваща роля за повишаване на енергийната сигурност в европейските страни, отбеляза министър Николов.

Той обърна внимание върху критичната роля на природния газ в контекста на високата волатилност на енергийните цени през последните месеци. Стабилните доставки от нашия стратегически партньор Азербайджан са ключов фактор за смекчаване на негативните ефекти върху икономиката, породени от високите енергийни цени, подчерта министър Николов. По неговите думи, в този контекст България има интерес да получава допълнителни количества от Азербайджан.

Българската страна подкрепя силно разширяването на доставките през Южния газов коридор към Югоизточна Европа и Западните Балкани. По-нататъшната интеграция на енергийните пазари в региона ще ни позволи да изработим правилните отговори на предизвикателствата, свързани с енергийните цени, акцентира още министър Николов. Той припомни, че през 2021 г. България получи първите количества азербайджански природен газ. Така страната ни изпълнява стратегическия си приоритет за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво.

Министър Николов акцентира и върху ролята на интерконектора Гърция – България за подобряване на енергийната сигурност чрез осигуряване на достъп до Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, където нашата страна има 20%-но дялово участие.

България ще продължи да работи активно по всички газови проекти, които осигуряват диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, заключи енергийният министър.

Осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор бе открита от президента на Азербайджан г-н Илхам Алиев и комисаря по енергетика на ЕК г-жа Кадри Симсон. В срещата участваха енергийните министри на страните от Южния газов коридор – Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия, представители на държавите от Югоизточна Европа, Унгария, Молдова, Украйна, както и от САЩ и Великобритания.

 

отпечатай тази страница