Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков: Ядрената енергетика ще продължи да бъде значим фактор за изпълнение на европейските цели за декарбонизация

свали снимката

Ядрената енергетика е и ще продължи да бъде значим фактор при изпълнението на амбициозните цели на ЕС, свързани с процеса на декарбонизация и постигане на нулеви въглеродни емисии. Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков пред участниците в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество, която се провежда в полската столица Варшава. Министър Живков говори пред форума в рамките на панела, посветен на ядрената енергетика. В своето изказване той акцентира върху дългогодишния опит на нашата страна при безопасната и сигурна експлоатация на ядрени мощности за производство на чиста и достъпна енергия. По неговите думи, ядреният сектор продължава да бъде гарант за енергийната сигурност и независимост, предоставяйки енергия за бизнеса и домакинствата на конкурентни цени.

Убедени сме, че, за да бъде успешен и енергийно приемлив, зеленият преход не трябва да ограничава правото на избор на държавите по отношение на използваните чисти енергийни технологии. Много държави разглеждат ядрената енергия като подходящо средство за осигуряване на преход към чиста енергия, подчерта министър Живков. Той акцентира върху последователната позиция на нашата страна в подкрепа на ядрената енергетика, която може успешно да подпомогне процеса на цялостно декарбонизиране на националната икономика.

Пред участниците в дискусията министър Живков акцентира върху активните усилия на България за реална диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. По неговите думи, секторът има огромен потенциал да реализира скоро първите ефективно работещи малки модулни реактори за търговска експлоатация, които предлагат възможности за по-бързо изграждане и имат конкурентни финансови параметри. Въпреки това, остават предизвикателствата, свързани с липсата на гъвкава рамка за ускорено лицензиране на тези технологии, трудностите при идентифициране на подходящи площадки, липсата на окончателно решение за управлението на радиоактивните отпадъци, подчерта енергийният министър. По неговите думи, за преодоляване на тези пречки следва да се търсят различни форми на диалог между заинтересованите страни.

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС. Р-ТЕСС се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области, например осигуряване на анализ и планиране на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряване на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаване на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряване на енергийната ефективност и чистото енергопотребление, включително в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и изкопаемите горива. Тези цели са в унисон с приоритетите на Република България в сектор енергетика. България подкрепя Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество и участва в работните срещи на формата от самото му създаване.

 

 
отпечатай тази страница