Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия беше официално обявена на събитие в рамките на СОР-28 в Дубай

свали снимката

България се присъедини към Декларацията с решение на Министерския съвет от 29.11.23 г.

Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия, към която България се присъедини с решение на Министерския съвет от 29.11.23 г., беше официално обявена по време на среща в рамките на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28) в Дубай, Обединените арабски емирства.

Декларацията подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигането на въглеродна неутралност и адресира резултатите от анализа на Междуправителствения панел по изменение на климата, които показват, че ядрените мощности в световен мащаб следва да се утроят в периода от 2020 г. до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5° С. Страните, присъединили се към Декларацията, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ и редица други от ЕС и извън, се ангажират да работят заедно за постигане на глобалната цел за утрояване на капацитета на ядрената енергетика в периода до 2050 г., отчитайки националните специфики на всеки един участник.

Страните се ангажират да експлоатират атомните електроцентрали отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост, сигурност и отговорно управление на отработеното гориво в дългосрочен план. Друг от ангажиментите включва мобилизация на инвестициите в ядрената енергетика, включително с покани към международни финансови институции и банките за регионално развитие за насърчаване на ядрената енергетика в кредитната политика на техните организации.

Министърът на енергетиката Румен Радев направи обръщение по време на панела с участието на министри, като акцентира върху ролята на ядрената енергия в декарбонизацията на енергийните системи:  „За мен е удоволствие и чест да имам възможността да участвам в днешното събитие, което ще проправи пътя към увеличаване на ядрената енергия в глобалния енергиен микс. Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия е в съответствие с енергийната политика на Република България и последователните действия на българското правителство.  Вярваме, че ядрената енергия ще играе важна роля като гръбнак на бъдещата декарбонизирана енергийна система и може да осигури стабилно и сигурно електроснабдяване на предвидими и конкурентни цени в дългосрочен план“.

Министър Радев допълни, че България успешно оперира своята АЕЦ „Козлодуй“ повече от 45 години при стриктно спазване на най-високите стандарти за безопасност, осигурявайки достъпна електроенергия за хората и бизнеса, както и за балансирането на енергийната система в целия регион. Той каза още, че България планира изграждането на нови блокове в Козлодуй, удвоявайки ядрения си капацитет до 2035-а година. В същото време страната ни активно диверсифицира доставките на свежо ядрено гориво, подписвайки договори с „Уестингхаус Електрик Швеция“ и „Фраматом“.

Българският министър сподели, че следим внимателно развитието на иновативните ядрени технологии, включително тази за малките модулни реактори, но не само – „Кой знае, може би до 2050-а година ще оперираме и реактори с ядрен синтез...“

Българският министър на енергетиката постави още фокус върху нуждата от създаването на по-отворен и прозрачен ядрен пазар, за да се насърчи развитието на ядрената енергия в световен мащаб. Той призова правителствата и организациите да участват в открити обществен разговори, за да изградят доверие и да разсеят погрешни схващания.

В заключение той изрази увереност, че Декларацията, подкрепена от толкова много държави днес, е една важна стъпка към нов етап от развитието на ядрената енергетика и нейната съществена роля за постигане на въглеродна неутралност.

28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28) се провежда в Дубай, Обединените арабски емирства, от 30 ноември до 12 декември с участието на редица световни лидери. За първи път тази година България участва със собствен щанд на COP28, демонстрирайки успешни примери от соларната индустрия, иновациите в промишлеността, зелените индустриални зони и редица други сектори.

Министерство на енергетиката организира редица събитията на българския павилион на COP28 в Дубай, ОАЕ, които можете да проследите тук.

 

Декларация за тройно увеличаване на ядрената енергия

 

 

 

отпечатай тази страница